Çin’in Sichuan kentinde köylüler, tesadüfen yaklaşık 1000 yıllık antik bir mezarlık buldu. Lu olarak adlandırılan bölgedeki köylülerin ifadelerine göre, arka bahçelerinde tarım amacıyla kazı yaparken çok sayıda oyma mezar taşı ortaya çıktı.

Yaklaşık 200 oyma mezar taşı bulunan alandan çıkartılan mezar taşlarının en büyüğünün 800 kilo ağırlıkta olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar daha önceki dönemlerde soyulduğunu düşündükleri mezarların yine de fazla tahrip olmadığını ve mezarlığın içindeki oyma eserlere ve oyma stiline bakıldığında mezarın Song Hanedanlığı (MS. 960 – 1279) döneminden kalmış olacağı dile getiriliyor.

Çalışmaları yürüten arkeologlar “Mezar oldukça iyi korunmuş. Ayrıca mezarlık Song dönemi ahşap mimari tarzını yansıtmakta. Savaşçılar ve çiçekler ile dekore edilmiş mezar kapıları Song insanlarının hayat tarzlarının önemli bir yansıması. Mezarın her iki tarafının da aynı olması, mezarın bir çift için yapılmış olabileceğini gösteriyor.” diyor.

Mezar her ne soyguncular tarafından çok fazla tahrip edilmiş olmasa da, mezar sahipleri hakkında bilgi sahibi olmanın zor olduğu vurgulanıyor. Mezarlıkta yürütülen çalışmalarda Lu İlçe Müzesi’ne 200’den fazla mezar taşı aktarıldı.

Araştırmacılar kazılar sırasında bulunan eserlerin, çok iyi bir işçiliğe belirtisi gösterdiğini ve eserlerin önemli bir estetik değere sahip olduğunun altını çiziyor.

Kaynak:Yeni Akit