Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İngiltere Yatırım ve Ticaret Bakanı H.E. Lord Livingston ile İstanbul’da bir araya geldi. İkili yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından JETKO 5. Dönem Protokolünü imzaladı.
JETKO 5. Dönem Protokolü İstanbul İntercontinental Otel’de düzenlenen toplantının ardından imza altına alındı. Tören Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İngiltere Yatırım ve Ticaret Bakanı H.E. Lord Livingston ile her iki ülkeden heyetlerin katılımıyla gerçekleşti. Heyetlerarasında yapılan ve yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından imza törenine geçildi.
Protokol imza töreninde konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Az önce değerli mevkidaşım H.E. Lord Livingston ile Türkiye Birleşik Krallık arasındaki ekonomik ticari ortaklık komusyonu JETKO 5. Dönem Protokolünü imzaladık. Kısa adıyla JETKO tüm ticari ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirdiğimiz ticari alanda karşılaştığımız sorunları ele aldığımız, fırsatları tekrar değerlendirdiğimiz, her iki ülkenin mevcut olan siyasi ve ticari işbirliğini daha ileri seviyelere götürmek için değerlendirmelerin yapıldığı bir toplantı oldu. Bu nedenle sayın bakan ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Zeybekci, “Geçtiğimiz günlerde bizim İngiltere’de kendisi ile yaptığımız görüşme, sayın başbakanımızın yaptığı temaslar artı İngiltere başbakanının da geçtiğimiz Aralık ayındaki Türkiye ziyareti ile iki ülke arasındaki ilişkiler çok daha başka bir boyuta gidiyor. Şuan da Türkiye ve İngiltere bölgenin en büyük üçüncü ortağı, en büyük üçüncü ihracat pazarı ve aynı zamanda İngiliz şirketleri yani yaklaşık 2 bin 800 İngiliz şirketinin volüm olarak baktığımız zamanda Türkiye’de en büyük ikinci yabancı yatırım yapan ülke haline gelmiştir” diye konuştu.
İngiltere ile çok büyük projelerin yapılabileceğine dikkat çeken Bakan Zeybekci, “İki ülkenin birbirini tamamlayıcı özelliği dikkat çekmektedir. Türkiye’nin sahip olmadığı bir çok özelliğe İngiltere sahip, İngiltere’nin sahip olmadığı bir çok özelliğe de Türkiye sahip. Diğer taraftan da Türkiye önümüzdeki 10 yıl boyunca sağlıkta, teknolojide, ulaştırmada ve haberleşmede çok büyük yatırımlar yapacak olan bir ülkedir. Bu alanlarda da İngiltere’ye biz işbirliği anlamında da birlikte çok büyük işler yapabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.
İngiltere Yatırım ve Ticaret Bakanı H.E. Lord Livingston ise “Bugün burada iş forumuna katılmak üzere İngiltere’den 60 firmayla bulunuyoruz. Bu sayıda firmanın burada bulunmasının nedeni sadece Türkiye’de yapılacak yatırımlar değil, Türkiye’nin de İngiiltere’de yapacağı yatırımlar ve diğer ülkelerde üçüncü bölgelerde yapılacak iş birlikleri. Bu bölgeler Afrika olabilir Ortadoğu olabilir Kafkaslar olabilir. Bütün bu alanlarda görüşmeler yapıyoruz, yapacağız. Buralardaki gelişmeleri büyük bir memnuniyetle müşahade etmekteyiz. Aynı zamanda geçmiş 10 seneye baktığımız zaman, Türkiye’nin GSYH’nı üçe katlanmasını ve bunun ticari anlamda büyük bir güç haline dönüşmesini de aynı memnuniyetle müşahade etmekteyiz.İngiletere olarakta bu gelişmenin bir yerinde yer almak, parçası olmak arzusundayız. Türkiye’nin aynı zamanda 2023 hedeflerini çok iyi biliyoruz. Şirketlerimiz de buradalar. Bizler de bu anlamda bu hedefler doğrultusunda özellikle sağlık, finans, enerji üretimi alanında birtakım tekliflerle buraya geldik” diye konuştu.