Cephedeki bir İngiliz SAS komandosu, kendisine nişan alan IŞİD keskin nişancısını 2400 metreden vurdu. Dünyanın en güçlü tüfeği CheyTac M200 kullanan komandonun ateşlediği mermi, üç saniyede teröristin boğazına saplandı.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da terör örgütü IŞİD'e en ağır darbelerden biri vuruldu. Kutsal ay Ramazan başlamadan önce kenti teröristlerden kurtaracağını duyuran Irak Ordusu, saatler içinde kentin batı yakasında birkaç mahalle birden kurtardı.

Elinde yalnızca Eski Şehir içindeki beş mahalle kalan terör örgütünün kontrol ettiği alan artık yaklaşık altı kilometrekare. Ordu birlikleri, şimdi Necar, Bab Sincar ve Şifa mahallelerindeki teröristlere saldırıyor.

Kaçacak hiçbir yeri kalmayan teröristlerin sayısı halihazırda 1000'den az. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, askerlerin bulduğu çöp dolu siyah poşetlerden kesilmiş saç ve sakallar çıktığı yer aldı. Teröristlerin sivil halkın arasına karışmak için saç ve sakallarını kestiği tahmin ediliyor.

Yerel kaynaklar, askerlerin Necar ve Bab Sincar mahallelerini bağlayan ana caddeye ulaştığını bildiriyor. Silah seslerinin kesilmediği ve dumanların yükseldiği çatışma bölgesinden kurtulmayı başaran siviller ise, akın akın kaçıyor.

Geçen hafta kent üstünden atılan bildirilerde, sivillerden kaçış sırasında araç kullanmamaları istenmişti. Kuşatma altındaki bölgede hareket eden tüm araçlar ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyona ait savaş uçakları tarafından vuruluyor. Buna motosikletler de dahil.

2400 metreden vurdu

İngiliz basını, Musul'da görev alan bir İngiliz SAS keskin nişancısının, dünyanın en güçlü tüfeğiyle bir IŞİD keskin nişancısını 2414 metreden vurduğunu bildiriyor.

SAS komandosu, kendisine nişan alan IŞİD'liyi görüp tetiğe bastı. Amerikan malı CheyTac M200 kullanan askerin silahından çıkan mermi, söz konusu mesafeyi tam üç saniyede kat etti ve teröristin boğazına saplandı.

Bomba yüklü aracın önünü kesti

Reuters haber ajansı, cephede yer alan bir dozer şoförünün IŞİD'in gönderdiği bomba yüklü aracın önünü kestiğini bildiriyor. Hareket edemeyen terörist, aracı patlatmak zorunda kaldı.

Twitter'a yüklenen bir görüntüde, patlatılan bir bomba yüklü aracın yüzlerce metre havaya fırladığı görülüyor.

Ordu birlikleri, terör örgütünün bomba yüklü araçları hazırladığı tesisi kentin kuzeyindeki bir mahallede önceki gün ele geçirmişti.

Musul'u kurtarma operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret kuvvetlerinin de yer aldığı 100 bin silahlı güç katılıyor. Bugüne kadar Irak güçleri 800'e yakın kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.

Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

En stratejik nokta

19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65'in üstünde. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Suriye'deki kalesi Rakka'ya sıkışacak.

Kaynak:Milliyet