Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül, “Sadece Suriye’den bin 26 öğrenciyi Türk üniversitelerine yerleştirdik. Gerek savaş sürerken, gerek savaş sonrası Suriye’nin gelişimine, iç huzuruna katkı sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz bir programdır” dedi.
Bülbül, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı’nda Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve En az Gelişmiş Ülkeler Yüksek Temsilcisi Ghanya Chandra Acharya ile görüştü. Birleşmiş Milleler ile benzer konularda çalıştıklarını belirten Bülbül, dünyadaki birçok ülkeye yönelik programlar yürüttüklerini vurgulayarak, “En az gelişmiş ülkelere yönelik çok sayıda proje desteklerimiz var. Bu ülkelerin kalkınmalarına yönelik ciddi desteklerimiz var. Ama çok önem verdiğimiz alan entelektüel alandır. Bu anlamda en az gelişmiş ülkelerde dahil olmak üzere pek çok ülkeye yönelik eğitim burslarımız var. Geçen yıl devletimiz bize tanıdığı 4 bin kontenjan vardı. Bu 4 bin kota için 176 ülkeden, dünyada 194 ülke var, yüz binden fazla başvuru aldık. Halihazırda Türkiye’de her türlü ihtiyacı karşılanan 150 ülkeden 15 bin öğrenci var” diye konuştu.
Suriye’deki krizi hatırlatan Bülbül, en geniş kapsamlı akademik programı geliştirdiklerini belirterek, “Sadece Suriye’den bin 26 öğrenciyi Türk üniversitelerine yerleştirdik. Gerek savaş sürerken, gerek savaş sonrası Suriye’nin gelişimine, iç huzuruna katkı sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz bir programdır. Bütün bunları Türkiye olarak tek başımıza yapıyoruz. Umarız Birleşmiş Milletler’de ve diğer uluslararası örgütlerle bu programları paylaşabiliriz” dedi.
4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’ndan sonra Türkiye’nin en az gelişmiş ülkeler faaliyetlerinde öne çıktığını belirten Acharya ise, Türkiye’nin teknik, eğitim, turizm gibi pek çok alanda desteklerini taçlandırdığını aktardı. Acharya, Türkiye’deki konferansın en önemli sonucunun ekonomik işbirlikleri ve kapasite geliştirilmesi olduğunu ifade ederek, “Kurumunuz en az gelişmiş ülkelere yönelik birçok burs programı yürütmektedir. En az gelişmiş ülkelere baktığımızda bunlar gelişmişlik indeksinin en alt sıralarında yer alıyorlar ve eğitim, sağlık, ekonomik gelişmişlik, küresel ısınma gibi konularda birçok sorunlar var” diye konuştu.