Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ / GÖLCÜK(Kocaeli), () - TÜRKİYE'yi sarsan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 16'ncı yıldönümü yaklaşırken, bölgede depremden kaynaklanın psikolojik travmanın devam ettiği, vatandaşların bölgede çok katlı binalarda oturmaktan hala kaçındığı belirlendi. Bölgede yerleşim, zemini sağlam daha önce bağ ve fındık bahçeleriyle kaplı yüksek kesimlere kayarken, taze yenilen sivri fındığı ile ünlü Gölcük'ün Değirmendere bölgesinde de bu alanlar imara açılınca fındık bahçelerinin büyük bir bölümü binalarla doldu. 
Depremde özellikle E-130 Karayolu'nun deniz tarafında büyük yıkım meydana gelen ve binaların yarıya yakını yıkılan Gölcük İlçesi'nde hak sahipleri için kalıcı konutlar, zemini sağlam alanlar olan Şirinköy, Örcün ve Saraylı ve Değirmendere'nin üst kısımlarına yaptırıldı. Bölgede, depremin ardından yeni binalara 3,5 kattan fazla izin verilmemediği gibi, 17 Ağustos'ta büyük bir travma yaşayan vatandaşlar da çok katlı binalarda oturmak istemiyor. Bu bölgedeki, taze olarak yenilen ünlü Değirmendere fındığının yetiştirildiği bahçelerin bulunduğu alanlar imara açılınca, bahçe sahipleri müteahhitlerin tekliflerine dayanamayarak bahçelerini bir bir sattı. Bölgede çok az sayıda fındık bahçesi kaldı. 
3 KATLI BİNALAR, PROJE AŞAMASINDAYKEN SATILIYOR
Gölcük'ün tanınmış müteahhitlerinden Volkan Çetin, bölge insanının artık tek kat veya  deprem yönetmeliğine göre yeni yapılmış en fazla 3 katlı binada oturmak istediğini söyledi. Bu tip binaların daha proje aşamasındayken satıldığını anlatan Volkan Çetin, Gölcük İlçe merkezinde yeterli arazi kalmadığından Yapılaşmanın Değirmendere'ye kaydığını, buralardaki bağ ve bahçelerin de binalarla dolduğunu belirtti. Çetin şu anda ilçede en büyük sorunun depremden önce yapılan ve deprem geçirdiği için onarılan veya onarımı yapılmayan çok katlı binalar olduğunu söyledi.
FOTOĞRAFLI