DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'nin stoklama ihtiyacını gidermesi gerektiğini belirterek, "Devletin, acilen lisanslı depoları gözden geçirmesi lazım. Lisanslı depoculuğun şartları tekrar belirlenmeli" dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal ürünlerde fazla arzın talebi arttırmadığına dikkati çekerek, doğal afetlerdeki ürün azalmasının fiyatlarda dalgalanmaya yol açtığını söyledi.

"Temennimiz, fırsatçılık pozisyonunda değil, sürdürülebilir fiyat politikasının oluşturulması yönündedir" diyen Başaran, "Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'nin stoklama ihtiyacını gidermesi, emniyet stokunu oluşturması gerekiyor. Bu, olmadığı zaman fiyat iniş çıkışları bir zaman üreticiler, bir zaman ihracatçılar ve alıcılar lehine veya aleyhine değişen tablolarla karşı karşıya kalırız" şeklinde konuştu.

Lisanslı depoculuğun yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini savunan Başaran, şunları kaydetti:

"Devletin acilen lisanslı depoları gözden geçirmesi lazım. Lisanslı depoculuğun şartları tekrar belirlenmeli. Depoların paralelinde ürün borsaları kurulması gerekiyor. Böylelikle iki taraf da (üretici-alıcı) beklentilerini karşılayacak sisteme kavuşmuş olacak. Bu, daha önce denendi ancak yanlış yerlerde denendi. Bu sebeple lisanslı depoculuğun çok acilen yeniden gözden geçirilip, ürün borsasıyla paralel devreye sokulması lazım. 

Vatandaşların bilgisayar, televizyon ve panolardan ürünlerin o günkü fiyatlarını görebilmesi gerekiyor. Dünyanın öbür ucundaki adam da ürünü görecek ve talep edecek. Bu sistem kurulursa ani fiyat dalgalanmalarının önüne geçebiliriz. Ayrıca sağlıklı depolanmış ürüne ulaşmış oluruz. Bugün evlerin altlarında her tarafından nem alan depolarda değil, bu iş için kriterleri dünyaca belirlenmiş depolarda ürün bekler. Ürün ne zaman istenirse, nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar orada kalır."