Adana’da 252 kilo olduğu için eşine evde bakım ücreti bağlanan Murat Öncü’nün, bir yıl sonra rapor getirmediği için hem maaşı kesildi, hem de raporsuz maaş aldığı için 9 bin lira para cezası uygulandı.
Seyyar satıcılık yaparken şeker ve tansiyon hastası olduğu için 6 ay içinde 200 kilodan 252 kiloya çıkan Murat Öncü, aşırı kilolarının sıkıntılarını yaşarken bir de evde bakım ücreti cezası şoku ile sarsıldı. Aşırı kilolarıyla mücadele eden ve evde hapis hayatı yaşayan, bu nedenle de çalışamadığı için 3 ayda bir 850 lira engelli maaşı alan Öncü, 14 metrekare tek gözlü evde 4 çocukla yaşam mücadelesi verirken geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne evde bakım ücretinden faydalanmak için başvuru yaptı. Yapılan başvuru üzerine sosyal çalışmacılar eve gelip Öncü’ye hastaneden rapor alması gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine Öncü, bir devlet hastanesinden yüzde 62 ağır engelli "kendi işini kendi yapamaz" raporu aldı. Ancak hastane bu raporu bir yıllığına verdi. Bu rapor üzerine Öncü’ye 2013’ün Mart ayında bir yıllığına eşine evde bakım aylığı bağlandı. Öncü, 1 yıl sonunda rapor alması gerekirken hastaneden yeni rapor almayı unuttu. Bu durumu il müdürlüğü Temmuz 2014’de fark ederek Öncü’nün rapor almadan aldığı aylıkların faiziyle geri tahsil edilmesine karar verdi. Bu nedenle Öncü’ye 9 bin lira para cezası çıktı.
"RAPORUN YENİLENECEĞİNİ BİLMİYORDUM CEZAYI ÖDEYEMEM"
Öncü 3 ayda bir 850 lira engelli maaşı ile geçindiğini belirterek, "Raporu götürmediğim için hem maaşım kesildi hem de 9 bin lira para cezası verildi. Ben raporun bir yıllığına olduğunu bilmiyordum. Öğrenir öğrenmez yeniden rapor alıp il müdürlüğüne götürdüm. Ben bu cezayı ödeyemem. 14 metrekarelik bir odada 4 çocukla kalıyorum. Çocuklarımın ikisi evde yer olmadığı için akrabalara gitti. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Keşke zayıf olsam da ben çalışabilsem" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ise evde bakım ücreti için alınan raporların sınırlı, sınırsız olduğunun yazıldığını, Öncü’nün raporunun da bir yıllığına verildiğini, bu nedenle yeni rapor gelmediği için maaşının iptal edilip fazla alınan maaşı için 9 bin lira ceza kesildiğini bildirdi. Ayrıca Öncü’nün yeni raporunun alındığı, bunun da değerlendirilmeye konulduğu yeniden maaş bağlanıp bağlanılmayacağına en kısa sürede karar verileceğini kaydedildi.