Nefes darlığı, birçok yaşamsal tehdidi de beraberinde getiriyor. Solunum, dolaşım ve kalp sistemindeki bozukluklarının yanı sıra astım, bronşit, zatürree, kansızlık, akciğer kanseri, şişmanlık, kalp yetmezliği gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilen bu duruma karşı, doğru teşhis ve tedavi hayat kurtarıyor. Uzmanlar, lavanta, fesleğen ve karangil gibi bitkisel karışım-ların da tedavi sürecinde yardımcı olduğunu belirtiyor. Nefes kesen hastalıklar ise şöyle sıralanıyor.

ASTIM:
Günlük hayatta yaptığınız işler sonrası ani olarak nefesin kesilmesi ve hava şartlarının değişmesi ile beraber görülür. Genelde ıslık ve hışırtı sesinde nefes alıp veren hastaların doktor kontrolünde hava spreyleri kullanmaları gerekebilir.

KOAH:
Tehlikeli bir akciğer hastalığı olan KOAH özellikle sigara kullananları tehdit eder. Kronik obstrüktif akciğer hastalığına sahip olan kişiler geceleri uyurken nefes almakta zorlanır.

ZATÜRRE:
İyi bakım gerektiren tehlikeli bir hastalıktır.

KALP KRİZİ :
Göğüs ağrısı eşliğinde oluşan nefes darlığında kalp krizi gibi durumlar önemli rol oynar. Bunun yanında kalp yetmezliği olan hastalarda zayıf kalp kası ciğerlerde su birikintilerine neden olur. Yaşam kalitesini düşürüp nefes almayı zorlaştırır.

PANİK ATAK:
Özellikle kapalı alanda kalma korkusu olan hastalar nefes alamayacaklarını düşünür.Trioid bezlerinde büyüme gibi problemleri olan hastalar da nefes almakta zorluk çeker.

REFLÜ:
Hazır gıda tüketiminin artması ile birlikte reflü beraberinde nefes alamama, boğazda yanma ve yediğiniz fazla besinlerin geri gelmesi ile ortaya çıkar.

YARDIMCI YÖNTEMLER

LAVANTA:
1'er kaşık ebegümeci çiçeği, lavanta çiçeği, devetabanı yaprağı ve civanperçemi robotta çekilir ve 1 fincan kaynar suda kaynatılır. Bu karışım günde 2 kez içilmelidir.

KARANFİL:
Yarım çay bardağı ısırgan tohumu, keten tohumu, anason tohumu ve toz karanfilikarıştırın. İçine bal ekleyip macun haline getirin. 2 gün sabahları 1 kaşık yiyin.

FESLEĞEN:
Bir çay fincanı sıcak suya ince kıyılan fesleğen atılır günde 2 defa içilir. İçine 1 kaşık bal ilave ederseniz etkisi kuvvetlenir.HAVUÇ:
4-5 tane havucun rendelenerek suyu sıkılır ve içine yarım bardak kaynatılmış süt, bir çay kaşığı bal eklenerek günde 3 defa içilir.

SARIMSAK:
1.5 litre suda 1 adet sarımsak, bir çorba kaşığı lavanta, gelincik çiçeği, kekik, maydanoz, nane ve dereotu beraber kaynatılır. Sabah 1 fincan aç karnına içilir.

KURT PENÇESİ:
Nefes darlığına iyi gelen eski bir yöntemdir. Bir çay fincanı kaynar suya bir çay kaşığı kurt pençesi ilave edilerek kahvaltıdan önce süzülerek içilir.

ÖKSÜRÜK OTU:
Nefes darlığına iyi gelen farklı bir yöntem şöyle: 2 avuç öksürük otu, su ile kaynatılır. Başa bir havlu örtülerek buharı teneffüs edilir.

BUNLARA DİKKAT!
Sigara veya nargile içiyorsanız, hemen bırakın.
Fazla kilolarınızdan kurtulun ve doğru nefes alma tekniklerini öğrenin.
Tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durun.
Kafanıza göre ilaç kullanmak yerine doktor kontrolünde tedavi olun.
Aşırı stres yaşıyorsanız veya panik atağınız varsa mutlaka psikiyatrik destek alın.
Kullandığınız ilaçlara rağmen nefesiniz açılmıyorsa, mutlaka tekrar doktorunuza başvurup, tedavi olun..
Sigara veya nargile içiyorsanız, hemen bırakın.
Fazla kilolarınızdan kurtulun ve doğru nefes alma tekniklerini öğrenin.
Tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durun.
Kafanıza göre ilaç kullanmak yerine doktor kontrolünde tedavi olun.
Aşırı stres yaşıyorsanız veya panik atağınız varsa mutlaka psikiyatrik destek alın.
Kullandığınız ilaçlara rağmen nefesiniz açılmıyorsa, mutlaka tekrar doktorunuza başvurup, tedavi olun..

TEST YAPTIRIP SEBEBİNİ ÖĞRENİN
Nefes alma sorununu yaşayanlar, öncelikle bu durumdan kurtulmak için altta yatan nedenleri öğrenmeli. Doktor kontrolünde nefes testi, akciğer röntgeni ve kan ile ilgili testler yapılarak kişideki nefes darlığının sebebi ortaya çıkarılmalı.

NE ZAMAN ÖNEMSENMELİ
Oturduğunuz veya herhangi bir fiziksel zorlama olmadığı anlarda oluşan nefes darlığı.
Günlük spor ile beraber aktivitelerinizde uzun süre geçmeyen nefes kesilmeleri.
Hava şartlarına göre görülen nefes darlıkları alerji ve astım hastalığının işaretidir.
Aşırı yemek sonrası göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı oluyorsa, reflü hastalığınız olabilir.
Nefes alırken ıslık veya hırıltılı nefes alan kişilerin yüzde 75'inde astım çıkmıştır.
Vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan ağrılar ile birlikte nefes darlığı.
Nefes darlığı ile beraber öksürük bulunan hastaların kesinlikle doktora başvurması gerekir.

Kaynak: Ülke Haber