ARTVİN (AA) - Artvin'de yamaçlara serilen çelik ağların sel ve heyelanlarda taş düşmesini önleyerek hayat kurtardığı belirtildi.

Artvin Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentte 2 gündür etkili olan sağanağın sel ve heyelanlara neden olduğu, bu sebeple kentte menfezlerin tıkandığı, sel sularının yollara taştığı bildirildi.

Kafkasör Yolu Katrevan mevkisinde yaşanan heyelan sebebiyle menfezlerin tıkandığı, yola akan suyun kanala alınması için belediye ekiplerinin yoğun çaba sarf ettiği, bu sayede Çarşı Mahallesi'ndeki caddeleri su basmadığı ifade edildi.

Açıklamada, geçen yıl Artvin Devlet Hastanesi karşısındaki yolun yanında yer alan yamaç araziye 5 bin metrekarelik çelik ağlar serildiği, bu ağların sel ve heyelanlarda yollara yamaçtan taş ve hafriyat düşmesini, dolayısıyla yaşanabilecek olası faciayı önlediği vurgulandı.

Artvinlilerce özellikle Hastane Kavşağı’nda örülmesi talep edilen çelik ağların belediyenin imkansızlıkları nedeniyle yıllarca örülemediği ifade edildi. Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’nin göreve gelmesiyle ağların kısa sürede örüldüğü anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çelik ağlar, yağan onca yağmurda taş ve kaya parçalarının yollara düşmesini engelliyor. Artvin’de dünden beri yağan aşırı yağmurda şehrin birçok noktasında küçük ve büyük çapta heyelanlar meydana gelirken özellikle çelik ağların örüldüğü Hastane Kavşağı'nda en ufacık bir heyelanın olmaması ve yollara taş ve kaya parçalarının düşmemiş olması yapılan yatırımın ne denli önemli olduğunu ortaya koydu. Çelik kafeslerin içerisinde biriken taş ve kaya parçaları, çelik ağlar örülmemiş olsaydı üzücü olaylara sebep olabilirdi."

Sel ve heyelan bölgelerinde inceleme yapan Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, dün akşamdan beri yağan yağmurun menfezlerin tıkanmasına neden olduğunu belirterek, "Ekiplerimizle menfez açma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kafkasör yolumuzu da kontrollü olarak trafiğe açtık" dedi.

Belediye ekiplerince kent genelinde etkili olan yağış dolayısıyla kapanan menfezleri açma ve yollara düşen taş ve hafriyatları temizleme çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

Artvin’in Hopa, Borçka ve Murgul ilçelerinde etkili olan yağışta 2 kişi hayatını kaybetmiş, Borçka’da mahsur kalan 2’si ağır 11 yaralı kurtarılmıştı.