Emre BAYLAN/ANTALYA, () - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da toplanan G-20 Liderler Zirvesi'nin açılışında G-20'nin sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir yapılanma olmadığını, dünyanın kendilerinden çok farklı beklentilerini olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da başlayan G-20 Liderler Zirvesi'nde ilk çalışma oturumunu Ankara ve Paris başta olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için liderleri saygı duruşuna çağırarak açtı. Erdoğan'ın davetiyle zirveye katılan liderler terör saldırılarında hayatları kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Sonrasında konuşmasına devam eden Erdoğan, "Bu acı hadise bize gösterdi ki ekonomiyle güvenlik arasındaki ilişkiyi görmezden gelemeyiz" dedi.
G-20'nin asıl ilgi alanı olan ekonominin siyasi, sosyal ve kültürel sorunlardan bağımsız olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hele insan hayatından hiç bağımsız değildir" dedi.
Türkiye'nin son 4 ay içinde yaşadıkları ve son olarak Paris'teki eylemler gibi Suriye meselesiyle birlikte şu anda terörle mücadeleyle ilgili olan hadiselerin bunun en açık ispatı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Terörizm hepimizin barış ve güvenliğini tehdide devam ediyor. Türkiye olarak, teröre karşı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda kararlığımızı daha güçle bir şekilde iade edilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
İnsani sorunlar bakımından ciddi sonuçları olan mülteci krizinin çözümünde uluslararası dayanışma ve işbirliğinin önemine değinerek açıklamalarını sürdüren Erdoğan, "Uluslararası toplumun bu konularda çok iyi bir sınav verdiğini söyleyebilmemiz mümkün değildir. Her alanda kapsayıcılık ve adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var" diyerek açıklamalarına devam etti.
Bu iki konunun bugün gerçekleşecek çalışma yemeğinin de gündemini oluşturduğunu aktaran Erdoğan, G-20 Antalya Zirvesi'nin bu konuda tarihi bir dönüm noktası olmasına yönelik temennisini dile getirdi.
Avustralya'da gerçekleştirilen son G-20 Liderler Zirvesi'nde küresel ekonomide güçlü, sürdürülebilir, dengeli bir ekonominin temin edilmesi yönünde kararlar alındığını, altyapı, enerji kadınların istihdam payının artırılması ve küresel ticarete kadar pek çok önemli mesele üzerinde durulduğunu kaydeden Erdoğan, G-20'nin sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir yapılanma olmadığını dünyanın kendilerinden çok farklı beklentilerini olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G-20'nin gündeminin kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar olarak belirlendiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığında ilk defa enerji sakanlarının bir araya geldiğini ve küresel bir mesele olan enerjiye erişim konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'den bu yana ilk kez tarım bakanlarının da Türkiye'nin dönem başkanlığında bir araya geldiğini ve gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerde gıda kayıpları ve israfı konusunun da G-20 gündemine ilk kez girdiğine dikkati çekti.
Erdoğan, ancak atılan tüm adımlara rağmen hala istenilen ölçekte güçlü küresel ekonomiye ulaşmadığını söyledi.
Gelişmiş ülkelerde yaşanan ekonomik durgunluğun tam toparlanmaya başladığı dönemde gelişmekte olan ülkelerde yavaşlamaya şahit olunduğunu ve kısır döngü şeklinde devam eden bu durumun 2008 yılından bu yana sürmekte olduğunu kaydeden Erdoğan, "Para ve maliye politikalarında manevra alanı oldukça daralmış durumda. Yavaş toparlanmanın yanı sıra finansal piyasadaki belirsizlikler yeri risklere işaret ediyor. Bu yöne risklere siyasi gerginlikler de eklenmiş bulunuyor" dile konuştu.
Konuşmanın ardından zirve basına kapatılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına kapalı bölümde de liderle hitabını sürdürdü.

FOTOĞRAFLI