Ersan ERDOĞAN/MANİSA, () - MANİSA İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi çalışanlarının asılsız çağrılar nedeniyle zor durumda kaldığını belirterek, 112'yi gereksiz yere arayanların hakkında hukuki işlem başlatılacağını söyledi. Kaplan, 112'ye gelen çağrılar arasında teravih namazına giden eşine ulaşamayan bir vatandaşın dahi bulunduğunu belirtti.
Manisalı vatandaşları 112'nin gereksiz aranmaması konusunda uyaran İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, asılsız çağrıda bulunanlara para cezası uygulanacağını belirterek avukatlık birimlerinin bu tür ihbar için hukuki süreç başlattığını ve adli süreçlerin devam ettiğini söyledi.
İl Müdürü Dr. Metin Kaplan, 22 Haziran 2015 tarihi itibari ile 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ne yapılan 847 bin 747 çağrıdan sadece 43 bin 751'inin gerçek vaka olduğunu açıkladı. Asılsız çağrı sayısının yüzde 94'lere ulaştığını belirten Kaplan, "2015'te gelen bu çağrılardan asılsız vaka sayısı yüzde 94 iken, bu çağrılardan sadece yüzde 6'sı gerçek vaka. Bu yıl, teravih namazına giden kocasına ulaşamayan bir kadın, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezini arayarak kocasını sordu. Tarafımıza iletilen çağrılar içerisinde gerçeği yansıtmayan veya amacının dışında olan bu aramalar gerçek ihtiyaç sahibinin bekleme süresini uzatabilmekte ve verilen hizmetin kalitesini düşürmektedir. Vatandaşlarımızın bu konularda dikkatli ve hassas davranmaları toplumsal olarak birbirimize duyduğumuz saygı ve sağlık hizmetine ulaşma hakkımız açısından önemlir" dedi.
GEREKSİZ ARAYANLARA CEZA KAPIDA
112 Acil Komuta Kontrol Merkezinin gereksiz aranmaması konusunda vatandaşlara seslenen Dr. Kaplan, "112 üzerinden acil sağlık ekipleri taciz edilebiliyor. Bu duyarsızlık bizim gibi bir millete yakışmıyor. Gerekmediği halde acil yardım istenen aramalar ‘Asılsız', kötü niyetli ve küfür içeren, çağrı karşılayıcıyla iletişimin kurulmadığı sessiz aramalar ise ‘Gereksiz' kabul ediliyor. Sürekli ve sessiz aramalarda öncelikle teknik arıza olup olmadığına bakılacak, kasıt varsa ceza uygulanacak. Çocukların oyun amaçlı yaptığı tekrarlanan aramalarda aileye ulaşılacak, bilgi verilecek, bu durumun sürmesi halinde aile para cezasına çarptırılacak. Acil yardım hizmeti dışında kalan konularda bilgi sorma, ihbarda bulunma gibi nedenlerle arayanlar da, çağrı karşılayıcının bilgi vermesine rağmen bu tutumlarında ısrar ederse para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Kötü niyetli ve hakaret içeren konuşmalarla personel sürekli şekilde rahatsız edilirse yasal işlem uygulanacak. İlk cezai uygulama 250 lira, eğer tekrarlanırsa bu sefer iki katına çıkıyor. 112'yi meşgul eden vatandaşlarımızın şunu unutmasınlar ki bu numarayı bir gün kendi sağlığı içinde aramak zorunda kalabilir. Bir hayat için birkaç saniyenin bile çok önemi var. Gereksiz aramalar sebebiyle ambulansa ihtiyacı olanlar mağdur oluyor. Şu anda avukatlık birimimiz asılsız ihbarda bulunan insanlarla ilgili hukuki süreçleri başlattı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI