Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () -  BODRUM'da bu yıl 27'incisi düzenlenecek Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları için hazırlıklar başladı. Etkinlik için düzenlenen toplantıda konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, "Amacımız, dünyanın sayılı yat yarışları arasına girmeyi başaran organizasyonumuz ile kış turizmine daha çok hareketlilik getirerek, değerlerimizi ve mavi yolculuğumuz daha iyi tanıtmak" dedi.
Bu yıl 27'ncisi yapılacak Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları için Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, Yardımcısı Uğur Ayaz, CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Era Yat kulübü Başkanı Erman Aras, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz, toplantıya katıldı.
ETAP ETAP YARIŞILACAK
Yunanistan'dan basın mensuplarının da yer alacağı etkinlikte; 110 yatta yaklaşık 1500 sporcunun katılacağı belirtildi. 19-24 Ekim arasında gerçekleştirilecek etkinlikte; Bodrum- Gümüşlük arası 17 mil, Gümüşlük-Leros arası 20 mil, Leros- Leros arası 22 mil, Leros-Yalıkavak arası 20 mil ve Yalıkavak-Bodrum arası 27 mil etaplarında mücadelelerin olacağı kaydedildi.
ETKİNLİĞİN ÖNEMİNİ VURGULADI
Etkinliğin önemine değinen Belediye Başkanı Kocadon, "27 yıldır aralıksız süren ve dünyanın en önemli deniz organizasyonlarından biri olan bu yarışma Bodrum'un denizde başlayan ve biten bayramı olarak görüyorum. 18 yıldır aralıksız belediye başkanlığı yaptığım bu dönemde, organizasyona her türlü desteği verdim. Vermeye devam edeceğim. Çünkü bu yarışma; balıkçı ve süngerci kayıklarından, bugün gururumuz olan, Maldivlere kadar Bodrum adını duyuran, dünyaca ünlü guletlerimizin yapıldığı ve mavi yolculuğun tanıtıldığı önemli bir etkinlik haline geldi. Onlarca denizci, Bodrumlu kaptan ve yat yapım ustası, bu organizasyon sayesinde yetişti" dedi.
KOYLARIN KORUNMASINA DİKKAT ÇEKİLECEK
Ardından konuşma yapan Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, "Dünyanın en büyük yat yarışı organizasyonlarından birini düzenlerken, bir yandan da koylarımızın betona yenik düşmemesi ve yağmalanmaması için mücadele veriyoruz. O nedenle bu yarışmada tüm yatlar için koyların korunmasına yönelik pankart ve dövizler hazırladık. Koyların korunmasına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bu pankart ve dövizleri taşıyacağız. Kisebükü Koyunu korumaya çalışırken Mazı ve Çökertme koylarının imara açılmasıyla ilgili hazırlıkların tamamlandığını öğrendik şoke olduk. Bu koyları imara açmak demek mavi yolculuğu bitirmek, yatların yatçıların nefesini kesmek demek. Tüm denizciler olarak değerlerimize sahip çıkılması için mücadele edeceğiz" diye konuştu.
İLK ETAP SADUN BORO ANISINA
Yarışmaların ilk etabının bu yıl yaşamını yitiren ünlü Türk denizcisi Sadun Boro'nun anısına düzenleneceğini belirten Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, "Organizasyonu bugüne kadar getiren büyüklerimizden aldığımız bayrağı daha da ileriye götürerek dünyanın en önemli ve en iyi yarışmaları haline getireceğiz. Ünlü denizcimiz Sadun Boro gibi bu organizasyon; daha birçok Boro'lar yetiştireceğinden eminiz. Amacımız dünyanın sayılı yat yarışları organizasyonları arasına girmeyi başaran yarışmalarımız ile kış turizmine daha çok hareketlilik getirerek değerlerimizi ve mavi yolculuğumuz daha iyi tanıtmak" dedi.
ETKİNLİKTE YARIŞ DA VAR ŞENLİK DE
Yarışmaların Gulet, Gulet X Large, Thrandil, Klasik ve Polyester Yatlar kategorilerinde düzenleneceğini belirten Uysal, etkinlik öncesinde yat ekiplerinin Bodrum Limanı'nda kortej yürüyüşü, tarihin ilk kadın amirali Kraliçe Artemisia'nın Bodrum'a gelişinin canlandırılması, müzik ve animasyon gösterilerinin de düzenleneceğini söyledi. Uysal, Osmanlı Tersanesi'nde düzenlenecek kokteylde, geleneksel kampana çanının çalınmasıyla yarışmaların start alacağını belirtti. Uysal; Gulet diye anılan ahşap yatlar arasında 1989'dan bu yana yapılmakta olan etkinliğin dünyadaki benzeri organizasyonlardan 'mürettebat dışında, teknede yolcular ile de birlikte yapılan' bir kaç yarıştan en büyüğü olduğunu kaydetti. Etkinliğin bu yanıyla bir spor olayı olmaktan çok, turistik bir faaliyetin içine sporu da katan bir gezi eğlenti ve şenlik karakteri taşıdığını söyledi.
Yarışmalar sırasında yarışa katılacak yatçılar arasında 'mavi yolculuk, yemek', 'kıyafet' ve 'fotoğraf' yarışmaları düzenleneceği kaydedildi. Ayrıca konserler de verileceği belirtildi.

FOTOĞRAFLI