Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başdiyetisyeni Ruşen Özcan, “Diyetisyenliğin” önemine vurgu yaparak, “Sağlıklı beslenme insanların yaşam kalitelerini artıran önemli bir etmendir, Diyetisyenler toplum sağlığının korunmasında önemli sorumlulukları bulunan bir sağlık çalışanıdır” dedi.
Diyetisyenlik mesleği ve sağlıklı beslenme konusunda bir açıklama yapan Özcan, tıp tarihinde besinlerin yol açtığı hastalıklar veya besinlerin sağlık üzerinde oluşturduğu olumlu etkiler daima araştırma konusu olduğunu hatırlattı. Sağlıklı beslenme insanların yaşam kalitelerini artıran önemli bir etmen olduğunu ifade eden Özcan şunları söyledi:
“Beslenme tüm dünya insanlarının ortak ve en temel ihtiyacıdır. Günümüzde iletişim araçları ile beslenme hakkındaki bilgilere rahatça ulaşmaktayız. Sağlıklı beslenme konusunda bilgi edinmeyi konunun uzmanlarından yapmamız gerekmektedir. Sağlıklı beslenme denildiğinde ilk akla gelen diyetisyenlerdir. Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenler. Besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştırır, değerlendirir, çözüm yolları bulur. Besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlar, besin denetimini yapar. Fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendirir ve bilinçlendirir. Doğuştan, sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, eğitim veren, eğitim programlarını planlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Diyetisyenler toplum sağlığının korunmasında önemli sorumlulukları bulunan bir sağlık çalışanıdır. Günümüzde her hastanede diyetisyenler görev yapmaktadır. Zayıflamak için, sağlık ve beslenme konusunda bilgi edinebilmek için hastanelerimizin Beslenme ve Diyet Bölümlerine veya Diyet Polikliniklerine müracaat edebilirsiniz. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumlarının Sağlıklı Yaşam Merkezlerine başvurarak beslenme konusunda en doğru ve en kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.”