Bölgenin kalkınması için turizm yatırımlarının önemine dikkat çeken Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Karadeniz’in cennet yaylalarını birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi, Karadeniz Bölgesi'nin yayla turizmini büyük oranda canlandıracaktır. Bölgenin turizm alanında ‘marka değer’ olması için de yaylaların, dolayısıyla da şehirlerin proje kapsamında birleştirilmesi hedeflenmektedir. Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı’nda 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi, bölge turizmi için büyük önem taşıyor. Bu sayede Karadeniz Bölgesi, her mevsim turist çekebilen bir bölge haline gelecektir. Bölgemiz, dolayısıyla Ordu'muz, bu proje ile yaylalarda da turistik aktivitelerin yapılabildiği, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelecektir. Yeşil Yol üzerinde yer alan turizm amaçlı tesislerin yapılması ve iyileştirilmesinin desteklendiği proje ile Karadeniz'de fındık ve çayın dışında bütün illeri kapsayan yeni bir gelir kapısı açılmış olacak. Yeşil Yol'un güzergahında bulunan Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin olmak üzere toplam 8 ilde turizm için çalışmaları şimdiden başlatılmalı. Yol bittiğinde tesisler de hazır olmalı. Hatta her il, tanıtım materyallerinden, yön gösteren levhalarına kadar her şeyi ile hazır olmalı. Başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya bu cennet vatanı tanıtarak, bundan gelir elde etmeliyiz. Ben, Karadeniz'in geleceğini turizmde görüyorum.” dedi.



Ordu’nun yöre ekonomisinde fındık, bal, kivi gibi ürünleriyle önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Ülkemiz ekonomisinde oldukça önemli bir yeri olan fındık, Ordulu'nun olmazsa olmazı konumundadır. Fındık, yemiş olarak tüketildiği gibi pastacılıkta, helvacılıkta, tatlıcılıkta ve özellikle çikolata endüstrisinde geniş ölçüde kullanılmaktadır. Türkiye, fındık üretimi açısından dünya çapında ilk sırada yer almaktadır. Tüm dünyanın fındık ihtiyacının büyük bir kısmını, yaklaşık yüzde 75'ini karşılamaktadır. Ordu'da Türkiye'nin fındık ihtiyacının yüzde 35'ini karşılamaktadır. Yani, dünyadaki her 4 fındıktan 3'ünü Türkiye üretirken, ülkemizde de her 3 fındıktan 1'ini Ordu üretmektedir.



Dünya fındık üretim ve ihracatında lider durumda bulunan ve yılda yaklaşık 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın ülkemize getirdiği döviz girdisinin tamamı da milli kaynaklardan oluşmaktadır. Yani bu, kemiksiz et satmaya benziyor. Fındık bahçelerinin bakımından tutunda, fabrikalarda çalışan işçilere kadar hepsi bu ülkemizin, bu coğrafyamızın insanlarıdır. Ordu'da düğün tarihleri, borç ve alacak dönemleri hep fındığa endeksli olarak düzenlenir. Fındık, Ordulu'nun olmazsa olmazı konumunda yer almaktadır.” dedi.



ORDU, TÜRKİYE'NİN EN BAL'LI ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİDİR


“Ordu, dünyadaki 100 ülkenin toplam ürettiği baldan daha fazla bal üreterek, Türkiye’de her zaman ilk üçte yer almaktadır.” diyen Vali Balkanlıoğlu, “Ordu’muz, Türkiye arıcılığında önemli bir konuma sahiptir. Kovan sayısı ve bal üretiminde ülkemizde Muğla ile birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Bal üretiminde Muğla ili ile tatlı bir rekabet vardır. 2015 yılında bal üretimini 15 bin 282 tona çıkaran Muğla birinci olurken, 2013 yılının birincisi Ordu, 15 bin 39 ton bal üretimi ile ikinci sırada yer aldı. Bu iki şehir Türkiye'nin bal ihtiyacının yüzde 30 gibi büyük bir oranını karşılamaktadır. Özellikle Ordu'nun yüksek kesimlerinde arıcılık ile geçimini sağlayanların sayısı oldukça fazladır.” şeklinde konuştu.

KİVİ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE 2. SİYİZ


Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Ordu'da kivi üretimi, on yıl önce az sayıda çiftçimizin dikmesi ile başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Ordu'nun birçok ilçesinde modern kivi bahçeleri oluşturuldu. Ordu, 6 bin 500 ton kivi üretimi ile Türkiye'de Yalova'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ordu'da yaklaşık 3 bin dekarı bulan arazilerde kivi üretimi gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda ilimizde bu 3 bin dekarın en az 3 katı kadar, yaklaşık 10 bin dekar daha kivi üretimine uygun alanlar bulunmaktadır. İç tüketimdeki ihtiyacımız olan 10 bin ton kiviyi şuanda ülkemiz ithalatla karşılanmaktadır. Oysaki ilimizde bulunan yaklaşık 10 bin dekarlık alanı değerlendirmek sureti ile biz kivi üretiminde ülkemizin ihtiyacı olan miktarı karşılayabiliriz. Bu konuda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz olmak üzere çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. “ diye konuştu.

TÜRKİYE'DE EN FAZLA TURİST ARTIŞ ORANININ YAŞANDIĞI ŞEHİR; ORDU

Fındık, bal, kivi,ve çilek gibi tarıma dayalı bir ekonomiye sahip Ordu’nun, turizm ile yepyeni bir vizyona kavuşacağını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi verilerine göre yüzde 42 ileTürkiye'de en fazla turist artış oranının yaşandığı şehir olan Ordu, fındığın dışında turizm sayesinde gelir elde eden, gelişen ve değişen bir şehir olacaktır. Şelaleleri ve serin yaylaları, mavi bayraklı plajları, bozulmamış sahili ve doğası ile adeta Karadeniz'in özeti konumunda yer alan Ordu şehrimizi 2015 yılında 482 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 2016 yılı hedefimiz olan "1 Milyon Turist" sayısına ulaşmak için Valiliğimiz başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar ve özel şirketler ile koordinasyon halinde çalışıyoruz. Bu şehrin değerlerini herkes görsün istiyoruz. Günümüzde turizm endüstrisi, dünya ekonomisinde en geniş iş alanına sahip ticaret sektörü olmuştur. Türkiye’de yaygın olan kıyı turizminin yanı sıra alternatif turizm şekilleri de giderek artmaktadır. Doğal kaynaklara dayalı turizm faaliyetleri, alternatif turizmin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Türkiye’de doğal köy yaşamları, ekoturizm, şelaleleri ve yaylaları görmek, buralarda tatil yapmak, dinlenmek şeklindeki doğal turizm çekiciliklerine ilgi giderek artmaktadır. Şehirlerin yakınlarındaki bu tür doğal çekicilikler, sıcak havlardaki doğal klima görevi görmektedir. Bu doğa harikası yerler, başta Arap ülkeleri olmak üzere ziyaretçileri kendine çekmektedir.” diye konuştu.

KuzeyNews Dergisi / Nisan Sayısı