Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Osmaniye Şube Başkanı Murat Özkardeş, Osmaniye’nin Ağustos ayında 7,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yayımladığı Ağustos ayı İhracat Rakamları ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) yayımladığı Temmuz ayı Dış Ticaret İstatistiklerini değerlendiren Özkardeş, “Ağustos ayı ihracat verilerine göre, Osmaniye’nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre %48,7 oranında azalarak 7,4 milyon dolar oldu. Ağustos ayında Osmaniye en çok ihracat yapan 51. il oldu” dedi.

TÜMSİAD Osmaniye Şube Başkanı Murat Özkardeş “Ağustos ayında 3,8 milyon dolar ile Osmaniye ihracatının yüzde 51’ini çelik ihracatı oluştururken, 1,2 milyon dolar ile yüzde 16’sını tekstil ve hammaddeleri ihracatı ve yüzde 33’ünü diğer sektör ihracatları oluşturdu. Osmaniye ihracatının bu aydaki azalmasının başlıca nedeni, çelik sektörü ihracatında görülen daralma oldu. 2016 yılının ağustos ayında 9,2 milyon dolar olan çelik ihracatı, bu ayda yüzde 58 oranında azalarak 3,8 milyon dolar seviyesine düştü. Ağustos ayı, 2017 yılında Osmaniye ihracatının en düşük olduğu ikinci dönem oldu. TİM verilerine göre Ocak-Ağustos döneminde ise, 95,2 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Osmaniye, bu dönemde en çok ihracat yapan iller sıralamasında 43. sırada yer aldı. Bu dönemde Osmaniye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke ise Yemen oldu. Osmaniye, 48,6 milyon dolar ile toplam ihracatın yaklaşık yüzde 51’ini Yemen’e gerçekleştirdi. Bu ülkeyi 6,1 milyon dolar ile Portekiz, 4,9 milyon dolar ile Cezayir, 4,7 milyon dolar ile ABD ve 4,4 milyon dolar ile Mısır izledi” dedi.

TUİK’in yayımladığı Temmuz ayı Dış Ticaret İstatistiklerini de değerlendiren Özkardeş, şunları kaydetti:

“Temmuz ayında Osmaniye’nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 azalışla 9,8 milyon dolar olurken, ithalatı ise yüzde 11 azalışla 58,2 milyon dolar oldu. Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 90,3 milyon dolar ihracat ve yüzde 8 azalışla 343,9 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. Bu dönemde, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 23’den yüzde 26’ya yükseldi. Son yıllarda Osmaniye olarak, özellikle OSB’de demir-çelik yatırımlarının artması ile birlikte ihracatımız artsa da olumsuz bir dış ticaret dengemiz var. Temmuz ayında Osmaniye, en çok ihracat yapan 45. İl olurken, en çok ithalat yapan iller sıralamasında ise 22. sırada yer aldı.”

2002 yılında ihracatın olmadığı kentte, bu noktalara gelinmesinin de önemli bir başarı olduğunu belirten Özkardeş, “Dünya ekonomisinin daraldığı, bölge coğrafyasında sorunların yaşandığı, darbe girişimi ve terör olaylarının ekonomiyi ikinci plana ittiği, ekonomik olarak zor bir yıl olan 2016 da ülkemiz ihracatının yüzde 0,8 oranında azalmasına, 44 ilimizin ihracatının azalmasına karşın Osmaniye, bir önceki yıla göre yüzde 3,0 artışla 144,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, toplamda en fazla ihracat yapan iller sıralamasında 51. sırada yer aldı. Diğer taraftan, TİM verilerine göre Osmaniye, 2001-2015 arasında yıllık ortalama ihracatı en hızlı artan iller sıralamasında yüzde 63,1 ile ikinci sırada yer almıştı” şeklinde konuştu.