Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in kardeş şehri Hollanda Nijmegen Belediye’sini ziyaret etti.
Şahin, Hollanda temasları kapsamında, Nijmegen Belediye Başkanı Hubert Bruls ve yetkililerle bir araya geldi. Ziyarette, Gaziantep’in 20 kardeş şehri olduğunu belirten Şahin, belediyelerin dünya ve toplumsal barış adına çok önemli çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı. “Bizim atalarımızın söylediği çok güzel bir söz var, ‘insanlar, tanımadığının, bilmediğinin düşmanı derler” diyen Şahin, “Bizim kardeşlik ruhunu, bu iklimi bütün dünyaya yayacak şekilde güçlendirmemiz ve onlara çok daha barış dolu, huzur dolu kardeşlik dolu bir dünya bırakmamız gerekiyor” dedi.
Türkiye genelinde 1 buçuk milyon Suriyeli’nin yaşadığını, bunlardan kamplar dışında 300 binine Gaziantep’in ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Şahin, bunlar içerisinde özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve engellilerin bulunduğunu aktardı.
İSLAMAFOBİ GÜÇLENDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Kilometrelerce uzak şehirlerle kardeş olunmasının dünya barışı adına önemini anlatan Şahin, şöyle konuştu:
“Bu güzel duyguyu güçlendirmemizi ben özellikle bu zaman diliminde çok çok önemsiyorum. Bizi çok derinden üzen Paris’te yapılan saldırı İslamafobiyi güçlendirmeye çalışan, ırkçılığı artırmaya çalışan bir anlayış var. O yüzden bununla da mücadele edebilmemiz için bu kardeşlik duygumuzu çok daha güçlendirmemiz gerektiğini görüyoruz. Bu bakımdan biz 2015 yılı için sizden gelecek olan bütün önerilere açığız.”
İki ülke arasında yapılan öğrenci değişimlerinin devam etmesini, yapılacak kültürel ve sanat çalışmaları da birlikte yürütmenin bölge ve dünyaya önemli mesajlar vereceğini ifade eden Şahin, Hollanda’dan gelen talep ve ortak projelere Gaziantep olarak hazır olduklarına işaret etti.
"TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK TANIMLAR KULLANILMALI"
Tüm dinlerin temelinde sevgi ve kardeşlik olduğuna vurgu yapan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Aynı Allah’a inanıyoruz. Özellikle bizim terörle mücadelede ortak tanımlamaları dünya barışı için çok hızlı bir şekilde koymamız gerekiyor. Öbürü özgürlük savaşçısı derse, ortak terörist tanımı yapılmasa dünyada bugün ateş gelip bizim kendi evimizi yakabiliyor. Barış adına çok önemli dersler çıkarıp çok hızlı işbirliği yapmamız gerekiyor. Bireyler, toplumlar, devletler, birlikler, dernekler. Bu zaman diliminde ne kadar kıymetli olduğunu bize gösteriyor. Buna sımsıkı sarılmamız ve çok daha güçlü bağlarımızı kuvvetlendirmemiz gerekiyor.”
"İSLAMA KARŞI BİR TUTUM İÇİNDE OLMAYIZ"
Nijmegen Belediye Başkanı Hubert Bruls da ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, üniversite ve sanayi anlamında yeni projelerin bulunduğunu söyledi. Suriyeli mültecilerin bütün dünyayı ilgilendirdiğini ve Suriye sorununun evrensel olduğunu belirten Bruls, Paris’teki saldırılara üzüldüklerini kaydetti.
İslama karşı bir tutum içerisinde olmadıklarını vurgulayan Bruls, “Bizler burada herkese kucaklayan bir anlayış halindeyiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Şahin ve Bruls arasında hediyeleşme merasimi oldu. Şahin, Bruls’a Gaziantep’e özgü bakır “kahve takımı” takdim ederken, “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var” şeklinde konuştu.