Müsteşarlık, Personele Yönelik Gizleme Boyası Teknolojisi· ve Uygulamaları Bilgi İstek Dokümanı yayımladı. Bu yolla, insan cildine tatbik edilmesi suretiyle değişik bantlarda çalışan gözetleme araçlarına karşı görünmezlik sağlayan "personel gizleme boyası" teknolojisine yönelik gerçekleştirilmesi planlanan projeler için altyapı hazırlanacak.

Firmalardan gelecek yanıtlara göre projeyle ilgilenen yurt içi firma, kurum, kuruluşlar belirlenecek, ilgili ürünler, hali hazırda yürütülen çalışmalar ve kabiliyetler tespit edilecek, tedarik edilmesi planlanan ürünler ile mevcut veya benzer ürünler arasında teknik, ekonomik ve idari karşılaştırmalar yapılacak.

Ayrıca geliştirilmesi veya tedarik edilmesi öngörülen sistem veya alt sistemlerine ilişkin teknik detaylar netleştirilecek, ürün için lojistik destek ihtiyaçları, tahmini bütçe ve takvim, risk alanları, yatırım ihtiyaçları belirlenecek.
Böylece Müsteşarlık tarafından projeye ilişkin belirlenen hedeflerin erken aşamada gözden geçirilmesi sağlanacak, elde edilecek veriler ışığında proje kapsamında gerekli düzenlemeler ve revizyonlar yapılacak.
Yapılacak değerlendirmeler doğrultusunda proje modeli belirlenecek.

- Aranan asgari özellikler

Gözetleme araçlarına karşı personele görünmezlik sağlayan "gizleme boyası" için aranan asgari özellikler şöyle:

- Karadan ve havadan yapılan kızılötesi (yakın, orta ve uzak) gözetlemeyi engelleyerek personelin gizlenme imkan ve kabiliyetini artıracak.
- Görsel tespiti engellemek üzere kullanılacak coğrafyaya göre çeşitli tip, ton ve renkte üretilebilir olacak.
- Cilt üzerine tatbiki kolay ve çabuk olacak.
- İstenildiğinde ciltten kolayca uzaklaştırılabilecek.
- Su, yağmur, ter, hafif sürtünme ve temas ile cildi kolayca terk etmeyecek.
- İnsan sağlığına zarar verecek maddeleri (Kanserojen veya ulusal/uluslararası düzenlemelere aykırı/yasaklı kimyasallar, malzemeler ve benzeri) içermeyecek.
- Alerjen maddeler içermeyecek, kısa/uzun süreli kullanımda ve ciltten uzaklaştırılması esnasında cildi tahriş etmeyecek.
- Kullanım süresi boyunca performans kaybına uğramayacak.
- Kullanımı boyunca kullanıcının konforuna olumsuz yönde etki etmeyecek.

- Arzu edilen özellikler

Söz konusu ürünün asgari niteliklerinin yanında taşıması arzu edilen ilave özellikleri de bulunuyor.

"Gizleme boyası" için arzu edilen özellikler ise şöyle:

- Anti-personel radarlara karşı personele gizlenme kabiliyeti kazandıracak veya gizlenme kabiliyetini artıracak.
- Anti-bakteriyel özellikte olacak.
- Böceklere (Sivrisinek ve benzeri) karşı itici özellik taşıyacak.
- Güneşin zararlı ışınlarına (Ultraviyole ve benzeri) karşı koruyucu özellikte olacak.
- Gelişmiş ve mobil gizleme sistemleri için çağrı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ayrıca arazideki birlikler ile hareket halindeki silah, sistem ve taktik araçların gizlenmesine yönelik Geliştirilmiş Gizleme Sistemi Projesi için bilgi isteğinde bulundu.

Proje kapsamında, arazideki birliklerin kızılötesi, termal ve radar gözetlemesine karşı gizleme imkan ve kabiliyetini artırmak amacıyla "Geliştirilmiş Gizleme Ağı" ve hareket halindeki silah, sistem ve taktik araçların gizleme imkan ve kabiliyetini artırmak maksadıyla "Mobil Gizleme Sistemleri" tedarikine yönelik olarak sektördeki firmalardan bilgi talep edildi.