ORDU (AA) - Ordu'nun Mesudiye ilçesinde, "Doğrudan Demokrasi ve Yerel Kalkınma Çabaları" ana temalı 2. Türkiye Demokrasi Forumu düzenlendi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, burada yaptığı konuşmada, demokrasinin soyut ve önemli bir kavram olduğunu belirterek, "İnsanlarımız Mesudiye'den İstanbul'a göç ederek eğitimlerini tamamlamış, sivil toplum kuruluşlarında örgütlenmişler ve 'biz bu memleket için bir şey yapalım' noktasında bir araya gelerek, Davos benzeri yerel kalkınma modelini oluşturmuşlar, tebrik ediyorum" dedi.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, soyut bir kavram olan demokrasinin hava ve su kadar ihtiyaç duyulan durum olduğunu vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise 25 yıl aralıksız devam eden Mesudiye Kurultayı'nın devamı niteliğindeki organizasyona her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Yılmaz, 1991 yılından bu yana doğrudan demokrasinin en güzel örneğinin düzenlendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Mesudiye Kurultayı'nda ilçe sorunları ve çözüm önerileri tartışılıyordu. Yeni hedef, 2023 Dünya Demokrasi Forumu'na ev sahipliği yapmaktır. 2023 Dünya Demokrasi Forumu'na doğru, 2. Türkiye Demokrasi Forumu Mesudiye ilçemizde gerçekleştiriliyor olması hepimiz için ayrı bir gurur. Organizasyona 25 yıldan bu yana emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizler de bundan sonra bu organizasyonlara her türlü desteği vereceğiz."

Türkiye Demokrasi Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi ise forumdan dolayı bölge, ülke ve insanlık adına mutlu olduklarını aktardı.

Demokrasinin, insanlığın belki de en önemli değeri, insanca yaşamanın temel koşulu olduğuna dikkati çeken Ekşi, şunları kaydetti:

"Mesudiye doğrudan demokrasi kavramını yaşayan bir ilçedir. Mesudiye Kurultayı, doğrudan demokrasi konusundaki deneyimimizin başlıca merkezidir. Herkesin katılabildiği, görüşünü açıklayabildiği ve oy verebildiği bir oluşumdur ve 25 yıldır aralıksız devam etmektedir. Dünyayı Mesudiye'de buluşturmaya kararlıyız, demokrasi çıtasını yükseltmeye kararlıyız."

Konuşmaların ardından 25 bildirinin sunulduğu forumda, Yeşil Yol Projesi, Doğu Karadeniz'de çevresel sorunlar ile demokrasi ve basın özgürlüğü konuları ele alınacak. Forum, 20 Eylül Pazar günü sona erecek.