Bunun hakkında kesin bir bilgimiz yok ama 2010 yılında Connecticut Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma esnemenin empati ile ilgili olduğunu düşündürüyor.

Araştırmada, 1-6 yaş arası 120 çocuk üzerinde deney yapıldı. Çocukların dört yaşına gelene kadar esnemeye kayıtsız kaldığı anlaşıldı. Yani empati duygusu henüz gelişmemiş çocuklar, esnemeye karşı bir tepki vermiyordu.

Araştırmada, empati gelişimi yeterli olmayan 6 ila 15 yaş arası otizmli çocukların, yaşıtlarına göre esnemeden daha az etkilendiği ortaya çıktı.

Esneme genellikle durum değişikliği olduğunda yani uyku öncesi ve uyku sonrası durumlarında gerçekleşir. Fakat esnemenin tek nedeni durum değişikliği değildir.

Beyin sıcaklığı arttığında burun mukozasındaki kan akışı hızlanır. Esnemeyle birlikte aldığımız hava burun ve ağız boşluğundan geçerken damarlardaki kanın sıcaklığını da değiştirir. Böylece beynin soğumasını sağlar ve beyin normal sıcaklığına geri döner.

Esnemenin neden bulaşıcı olduğu ile ilgili de birkaç hipotez bulunuyor.

NEDEN ESNERİZ?

Uzmanlar, esneyen biri gördüğümüzde buna karşılık bizim de esnememizden beynin motor fonksiyonlarıyla ilgili kısmın sorumlu olduğunu söylüyor.

Yorgun olduğumuzda karşımızda esneyen birini gördüğümüzde esnememiz bize bu durumu hatırlattığı için olabilir.

Telefonda konuşurken bile konuştuğumuz kişinin esneme sesini duyduğumuzda esneyebiliyoruz. Uzmanlar kişinin esneme sesini radyo dalgaları üzerinden dahi duysa bulaşıcı olmasını tetiklediğini belirtmiştir.

ESNEMEK BULAŞICI MIDIR?

Esnemenin bulaşıcı olması empati duygusuyla da ilişkilendiriliyor. Otizmli bireylerde veya şizofreni hastalarında bulaşıcı esnemenin daha az görülmesi de esnemenin empati duygusuyla ilişkilendirildiği görüşünü destekliyor.

Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'ndeki Primat Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen bir araştırma, şempanzelerin esnemeye nasıl tepki verdiğini inceledi.

The Royal Society Biology Letters'da yayınlanan sonuçlar, çalışmadaki altı şempanzeden ikisinin diğer şempanzelerin esneme videolarına yanıt olarak esnediğini gösterdi. Çalışmadaki üç bebek şempanze esnemeye karşı tepki vermedi bu da insan çocukları gibi bebek şempanzelerin de esnemeyi yakalamak için gereken entelektüel gelişimden yoksun olabileceğini gösteriyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN