ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) Alanya Şube Başkanı Canel Durak, ilçede terör protestoları sonrası yaşanan olaylarda yakılan, tahrip edilen işyerlerinde maddi zararın Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde karşılanması gerektiğini, mağdurların bu amaçla hazırladıkları dilekçeleri kaymakamlığa vermeye başladığını söyledi.
ÇHD Alanya Şube Başkanı Canel Durak, olayların yaşandığı ilçede konuyla ilgili dün Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven ve Cumhuriyet Başsavcısı Musa Taşkın'la birer görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı. İlçede gruplara müdahale konusunda emniyet gücünün yetersiz kaldığını belirten Durak, Alanya'da bir liste oluşturulduğu ve listeye uygun olarak işyerlerinin tahrip edildiği, yakıldığı yönünde iddialar olduğunu kaydetti. Bu iddiaları Kaymakam Tanrıseven ve Cumhuriyet Başsavcısı Taşkın'a ilettiklerini vurgulanan Durak, "Hatta Başsavcı Taşkın'a bir üyemizin babasına ait işyerinin olası saldırıların hedefi olabileceği noktasında uyarıda bulunduk. Ama ne yazık ki, üstelik savcılık 'Merak etmeyin gerekli önlemleri alıyoruz' demesine rağmen, Mahmutlar Mahallesi'nde bulunan o işyeri dün gece yakıldı" diye konuştu.
İlçede yaşanan olaylarda HDP ilçe binasıyla birlikte 25'e yakın işlerinin zarar gördüğünü, kullanılamaz hale geldiğini aktaran Durak, oluşan maddi zararın Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. ÇHD olarak bu amaçla mağdurların yararlanması amacıyla Alanya Kaymakamlığı'na, Sulh Ceza Hakimliği'ne ve Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmek üzere üç ayrı dilekçe hazırladıklarını belirten Durak, şunları söyledi:
"Kaymakamlığa ilişkin dilekçede saldırıların ardından ortaya çıkan zararının belirlenmesi ve Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde bu zararının tazmini talep edildi. Bu noktada zarar gören kişilerin başvurusu esası oluşturuyor. Başvuruyla birlikte oluşturulacak komisyon ve o komisyonun yapacağı tespit sonucunda hazırlayacağı rapor İçişleri Bakanlığı'nca değerlendirilip karar bağlanacak."
ÇHD Şube Başkanı Durak, HDP ilçe binasının yakılmasıyla ilgili olarak da 9 kişinin hala gözaltında olduğunu ve olaya ilişkin de suç duyurularının yapıldığını aktardı.
MANAVGAT'TA İNCELEME YAPILDI
Antalya'da olayların yaşandığı bir diğer ilçe Manavgat'ta da ÇHD'li avukatlar yerinde tespit yaptı. Olayların yaşandığı turizm merkezi Side ve Çolaklı'da zarar gören esnafla yapılan görüşmelerin ardından ÇHD Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz ilçede ilgili yerlere suç duyuruları ve başvuruların yapılacağı aktardı. Gürgöz, saldırılarda hedef haline getirilen, işyerleri tahrip edilen, kullanılamaz hale gelen mağdurların yanında olacaklarını söyledi.
HDP BİNALARI İÇİN TOPLU SUÇ DUYURUSU
HDP İl Eşbaşkanı Zarife Atik ise Antalya'da parti binasını hedef alan saldırılar nedeniyle şu aşamada suç unsurlarının oluşmadığını söyledi. Kentte yoğun olarak salı gecesi yaşanan olaylarda parti binasına taşlarla saldırıldığını ancak maddi zararın oluşmadığını aktaran Atik, "Gecenin ilerleyen saatlerinde sadece çatının kapısı kırılarak il başkanlığımız dışında başka ofis ve derneklerin de olduğu binaya Türk bayrağı asıldı. Bu noktada maddi bir zarardan bahsedemiyoruz. Ancak il genelinde parti binalarımıza yönelik saldırılarla ilgili, ilçe başkanlıklarımızın suç duyurusu dışında toplu bir müracaat ve suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.