Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA, () - MANİSA Tabip Odası Genel Sekreteri Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Semih Bilgin, terör olaylarının insanların psikolojini etkilediğini söyledi. Dr. Bilgin, "Terör olaylarının bittiği düşünülürken yeniden hortlaması travmatik etkilere neden oldu. Bu terörün biteceğine olan güveni sarstı" dedi.
Terör olaylarının insanlar üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmeler yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Semih Bilgin, canlı bomba iddialarının ve yaşanan terör olaylarının insanlarda kaygı bozukluğu yarattığını söyledi. Manisa'da da canlı bomba ihbarlarının yapıldığını hatırlatan Bilgin, insanların kalabalık ortamlardan uzak durma davranışına girmelerinin doğru olmadığını belirterek, "Eğer bu duygu sürekli hale gelirse, insan psikoloji zarar görür. Terörün de istediği budur" diye konuştu.
'GÜNLÜK HAYATIMIZA DEVAM ETMELİYİZ'
Terörizmin amacının toplumda huzursuzluk yaratmak olduğunu kaydeden Dr. Bilgin şunları söyledi:
"Sonuçta insanın en temel ihtiyaçlarından birisi güvenli bir ortamda yaşamaktır. Güvenlikli ortam tehdit altında olunca korkular, endişeler, ruhsal dünyasında karşılıkları vardır. Canlı bomba hadiseleri, yolların kesilmesi aslında günümüzde terörün vardığı vahşeti ortaya koyuyor. Toplum olarak biz 30- 40 yıldır terörle karşı karşıyayız. Bununla ilgili bir duyarsızlık toplumda zaman zaman oluşuyor. Alışkanlık haline gelebiliyor. Bu coğrafyanın böyle bir realitesi var. Bir taraftan devam eden hayatlar var. Geleceklerini planlıyorlar. Böyle bir ortamda yaşamayı bir tarafıyla gerçeklik olarak kabullenip, günlük hayatımıza devam etmeliyiz." 
'TOPLUM ÜZERİNDE TRAVMATİK ETKİ YENİDEN CANLANDI'
Terör olaylarının tekrar artmasının insanlarda güveni sarstığını belirten Psikiyatri Uzmanı Bilgin, terörün biteceğine olan inancın toplumda azaldığını ifade etti. Dr. Bilgin şöyle konuştu:
"Terörle karşı karşıya kalınmayacak algısının oluştuğu bir dönemde yeniden bu olayların başlaması insanlarda moral bozukluğu yaşattı. Terör eylemlerinin yoğun olduğu dönemde bu olayların çevresinde olan güvenlik görevlileri, onların aileleri hepsi bu travmayı yaşıyorlar. Terör olaylarının tekrar başlaması travmatik bir sürecin canlanmasına neden oldu. İnsanlar bu iş artık bitiyor, terör sonlanacak duygusuna kapılıyorken; birden bire terör yine hortladı. Toplum üzerinde travmatik etki yeniden canlandı. Bu işin biteceğine dair güveni sarsıcı bir tarafı var."

FOTOĞRAFLI