Yaprak KOÇER/SİNOP, () - SİNOP Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, "Balıkçılarımızın yeni sezona hızlı başlayıp bir anda fazlaca avlanmak yerine, balıkların daha iyi gelişimine fırsat vererek sezon sonuna kadar dengeli bir avlanma stratejisi uygulamaları daha faydalı olacaktır" dedi.
Karadenizli balıkçılar 1 Eylül’de başlayacak av sezonu öncesinde son hazırlıklarını yapıyor. Tekne ve ağlarını yeni av sezonuna hazır hale getiren balıkçıların tek beklentisinin ise bereketli bir sezon geçirmek. SÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, yaklaşan av sezonu öncesinde balıkçılara uyarılarda bulundu. Yeni av sezonu öncesinde Karadeniz’deki balıkçıların da kendilerine göre her zamanki hazırlıklarını yaptığını belirten Prof.Dr.Samsun, "Özellikle palamut sezonu başlangıcında büyük gırgır teknelerinin, her türlü donanımlarının gözden geçirerek daha hızlı avcılık yapabilme imkanlarına kavuştukları bilinmektedir. Başta palamut olmak üzere hamsi, istavrit ve çinakop gibi göçmen balıklarının avcılığında kullanılan gırgır tekneleri çok etkin av yapabilme kabiliyetine sahiptirler. Su ürünleri avlanma yasaklarına uyulması, balık stoklarımızın nesillerinin devamı açısından büyük önem taşımaktadır. Küçük boydaki balıkların avcılığından kaçınılması ve aşırı avcılık faaliyetlerine dikkat edilmesi üniversite ve akademik camianın sürekli altını çizerek önemsediği konulardır" dedi.
Prof. Dr. Samsun, yeni av sezonunda bereketli ve bol su ürünleri avcılığı için av yasaklarına riayet edilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Balıkçıların kendi aralarında otokontrol sistemi kurarak daha bilinçli ve verimli avcılık yapmaları başta kendileri ve ülkemiz için önemlidir. Ayrıca sıcaklık değerlerinin yüksek gitmesi iklim değişikliklerini işaret etmektedir. Bu da balık stokları üzerindeki avcılığı eski yıllara göre etkilemektedir. Akademik çalışmaların yanı sıra, balıkçılarla iş birliği içerisinde balık stoklarının sürekli izlenmesinde önemli fayda vardır" diye konuştu.
Avcılığın kontrollü bir biçimde yürütülmesi, küçük balıkların sürekli avlanmamasının yararlı olacağını ifade eden SÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, "Balıkların büyüme gelişimine imkan sağlamak için özellikle palamut balıkçılığında, küçük boydaki balıkların çok fazla avlanmaması gerekmektedir. Balık kış dönemine ulaşırsa daha gelişmiş ve yağlanmış olur. Bu balık tabii ki daha makbuldür. Bu noktada balıkçılarımızın yeni sezona hızlı başlayıp bir anda fazlaca avlanmak yerine balıkların daha iyi gelişimine fırsat vererek sezon sonuna kadar dengeli bir avlanma stratejisi uygulamaları daha faydalı olacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI