Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi, Kaliteli Yaşam Polikliniği Direktörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, cildi diğer organlardan ayıran en önemli farkın, hem genetik hem de çevresel etkilere açık olmasından kaynaklandığını söyledi.
Görünümün güven ve motivasyon anlamında kişinin tüm yaşamını etkileyebildiğini belirten Dr.Yasemin Savaş, cilt yaşlanmasında ilk olarak içsel (genetik) yaşlanmaya bakılması gerektiğini ifade etti. Medikal Estetik Hekimi Dr. Savaş, “Genleriniz yaşlanma sürecinizin hızını belirler. Bu, yirmili yaşların ortasından başlayarak ilerleyen bir süreçtir. Cilde güç ve esneklik sağlayan yapı taşlarından kolajen ve elastin sentezi azalır. Cildin doğal yenilenme hızı yavaşlar” diye konuştu.

GENETİK YAŞLANMA BELİRTİLERİ
Genetik yaşlanmanın belirtilerini sıralayan Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi, Kaliteli Yaşam Polikliniği Direktörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, deride ince kırışıklıklar oluştuğunu, destek yağ dokusu kaybı sonucunda yanaklarda ve göz kenarlarında çökmeler meydana geldiğini kaydetti.

ÇEVRESEL YAŞLANMA
Cildimizin çevresel yaşlanma süreci kapsamında en önemli etkeni olarak güneşin ultraviyole ışınlarını gösteren Dr. Yasemin Savaş, bunun yanı sıra tekrarlanan mimikler, yerçekimi, uyuma şekli ve sigara tiryakiliğinin de cildin yaşlanma sürecini etkilediğini kaydetti.
Kaliteli Yaşam Polikliniği Direktörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, güneşe bağlı yaşlanma ya da dermatolojik tanımla ‘foto yaşlanma’nın, yıllar içinde kronik bir hasar olarak karşımıza çıktığını bildirdi.

SİGARA CİLDİMİZİ YAŞLANDIRIYOR
Günümüzde cilt yaşlanmasındaki en önemli faktörlerden birinin de sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi, Kaliteli Yaşam Polikliniği Direktörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, sigara dumanının cildi besleyen damarları daraltarak, oksijen ve A vitamini gibi gerekli besinlerin deriye ulaşmasını engellediğine dikkat çekti.

MİMİKLER DE FAKTÖR
Kişinin mimiklerinin de, cilt yaşlanmasında önemli bir faktör olduğunu söyleyen Dr.Yasemin Savaş, “Yıllar içinde cildimiz esnekliğini yitirdiğinden, her gün tekrarlanan mimikler sonucunda yüzeyde kalıcı kırışıklar meydana gelir” dedi. Medikal Estetik Hekimi Savaş, ellili yaşlardan itibaren cildin esnekliğinin azıldığını ve yer çekimine bağlı olarak burun ucunda düşme, kulaklarda uzama, gözkapaklarında sarkma meydana geldiğini, üst dudakların incelirken alt dudağın ise belirginleştiğini söyledi.

DAHA SAĞLIKLI VE GENÇ BİR GÖRÜNÜM İÇİN
Yaşam Polikliniği Direktörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, kişinin biyolojik yaşını ölçtürerek işe başlayarak, daha bilinçli önlemler alabileceğini bildirdi. Genetik yaşlanma sürecini durdurmak ya da yavaşlatmanın uzun bir süreç olduğunu ifade eden Dr. Yasemin Savaş, güneşten korunmanın, sigara içmemenin ve mimikleri azaltmanın erken yaşlanmayı önleyebileceğini belirterek şunları kaydetti :
“Dermatoloji uzmanlarının güneş ile ilgili uyarılarına titizlikle uyulmalıdır. Güneş kremlerini sadece yazın değil yıl boyunca kullanın.Cildin erken yaşlanmasını önlemek için geliştirilen tedavi yöntemlerine de dikkat çekmek isterim. Görünür belirtilerin azaltılması için botoks ve dolgu maddeleri injeksiyonu, lazerle cilt yenileme, kimyasal soyma, mikrodermabrazyon, mezolifting gibi işlemler yapılabilir, plastik cerrahi girişimlerden faydalanılabilir. Kişinin deri özelliklerine uygun dermatokozmetik ürün kullanımı tedavi başarısını arttıran bir faktördür. Deri yaşlanma belirtilerinin giderilmesinde ve doğru ürün seçiminde dermatoloji uzman görüşü mutlaka alınmalıdır.”