Türk Eğitim-Sen Kayseri 1 Nolu Şube Başkanı Ali Benli, "Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında memurların maaşları, her geçen gün erimektedir. 2014 yılında özellikle gıda ve ısınma başta olmak üzere harcamalara gelen zamlar karşısında hayal kırıklığına uğrayan memurlar, bu yıl kurban vecibesini yerine getirmekte de zorlanacaklar" dedi.
Benli, "2014 yılının tamamı için memur maaşlarına yalnızca 123 lira zam yapıldı.Memur maaşları-zaten- doğalgaz, benzin, et, kira, su,vb.kalemlere gelen zamlar karşısında eridi. Artan kurbanlık fiyatları karşısında memurlar; dinî vecibelerini yerine getirmekle ailesinin geçimini sağlamak arasında seçim yapmak zorunda kalacak gibi" diye konuştu.
"Bir yıl içerisinde, iğneden ipliğe her ürüne zam geldi. 2014 yılının ilk 9 ayı temel alındığında bile genel gıda harcamaları %19 zamlanırken yumurta fiyatı %16, kuru bakliyat %34, meyve %47, sebze %13, ekmek %14, su %9 arttı. Dolayısıyla memurların alım gücü de azaldı. Bu nedenle vatandaşlarımız her bayrama biraz daha zor şartlarda giriyor. Geçtiğimiz yıla oranla kurban masrafı da ortalama 100 lira arttı. Geçen yıl küçükbaş kurbanlıklar marketlerde ortalama 620 lira iken bu yıl 695 liraya yükseldi. Büyükbaş kurbanlıkların ise 7’de 1 hissesi geçen yıl 693 lira iken bu yıl 795 lira oldu" ifadesinde bulunan Benli açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Geçtiğimiz yıl bir ailenin gıda ve kira harcamaları 1.391 lira idi.Bu yıl bu rakam, 1.588 liraya yükseldi. Memur maaşına- bir yıl için- 123 lira zam yapılmasına karşın, bir ailenin-sadece- aylık kira ve gıda gideri, 197 lira yükseldi. Buna göre; memur maaşı, bir yılda yalnızca kira ve gıda karşısında 74 lira eridi. Ortalama memur maaşının Eylül itibarı ile 2.185 lira olduğu düşünüldüğünde; ortalama ücretle geçinen bir memurun ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için maaşından geriye yalnızca 597,46 TL kalıyor. Bu durumda memurlar-en az- 700-800 TL tutarındaki kurban vecibesini yerine getirmek için, kara kara düşünmektedir.
Hangi hesabı yaparsak yapalım;memurların, sürekli kayıp içinde olduğu gerçeği ile karşılaşırız.Son yıllardaki politikalar, memur maaşlarının-her alanda- erimesine neden oldu. Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; son yıllarda memurların alım gücündeki erime, bazı zorunlu tüketim harcamaları karşısında %70’e ulaştı.
AKP İktidarı; vatandaşların dini vecibelerini yerine getirebilmesi için gerekli ekonomik imkânları sağlamalı ve dini bayramlar öncesinde bayram ikramiyesi verilmesi yönünde, adım atmalıdır. Memurlar;bir tarafta ailesinin geçimini sağlamak için yapmak mecburiyetinde olduğu giderleri, diğer tarafta dini bir vecibe olarak gördüğü kurban ibadetini yerine getirebilmenin yollarını arar hâldedir."