RİZE (AA) - İkizdere ilçesine bağlı Başköy'de vatandaşlar,  2 bin 100 rakımlı Cimil Yaylası'nda bulunan kırmızı benekli alabalıkların ağla kaçak avlanmasını önlemek için köy yolunu demir kapıyla kapattı. 

Köy halkı, 2 yıl önce köy meydanına kapı yapmaya karar verdi. Üzerinde 'Balık avı yasaktır' yazısı bulunan ve gün boyu açık kalan kapı, akşamları kilitleniyor. Araçlarıyla çıkmak isteyen vatandaşlar, köy sakinlerinden yardım istiyor.

Köyde ikamet eden Şuayip Mahmutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, köy halkı olarak kapıyı yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kırmızı benekli alabalıkları korumak için kapıyı yaptırdıklarını belirten Mahmutoğlu, "Farklı bir amacımız yok. Aileleri ile gelen misafirlere kapıyı kapatmıyoruz. Sadece geçe buraya balık tutmaya gelen kaçak avcılar için bu kapıyı kapatarak önlem aldık" dedi.

Köyde ikamet eden Süleyman Cesur ise Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünün köye bekçi veremediği için böyle bir yola başvurduklarını ifade ederek,  "Yoksa diğer türlü gece gelip burada balık avlıyorlar. 'Bazılar ise köye neden kapı yapıldığını' söylüyor. Biz de 'burada balık tutmayın ama istediğiniz yere gidip gezebilirsiniz' diyoruz. Bazıları ise tutmayacağız deyip balık tutuyor. Bunun için bizde kapıyı kapattık. Başka bir nedenle yolu kapatmadık. Biz derelerimizde balık avlanmasına karşıyız" dedi.