Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen müzakereler sonucunda, mülteci akımını durdurması koşuluyla Türkiye’ye haziran ayında vize serbestisi tanınması yönündeki fikir birliği, Avrupa’da farklı bir şekilde yankı buldu. Almanya’da Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann Rheinischen Post gazetesine Türkiye’ye vize serbestisi tanınması durumunda güneydoğudaki çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk eden Kürt kökenli kişilerin AB’ye giderek, sığınma başvurusunda bulunacağını öne sürdü. Avrupa’da birçok siyasetçi tarafından dile getirilen ‘Kürt göçü’ meselesi tartışma yarattı. Almanya Meclis Başkan Yardımcısı Johannes Singhammer, vizenin kaldırılmasının ardından Türkiye’den gelecek Kürt kökenli kişiler nedeniyle Almanya’ya göçün artacağını öne sürdü.

Almanya Kürt Toplumu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Güneydoğuda son altı ayda tahmini olarak 700 bin kişi kentlerini terk etti. Kaçanlardan bir kısmı, 1990’lı yıllarda olduğu gibi yurtdışına gidecek ve sığınma hakkı arayacaktır” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin AB’ye vizesiz girmesi durumunda Birlik’e göç yaşanacağını savunan politikacılar, AB’nin benzer tecrübelerini örnek gösteriyor. AB, 2010 yılının Aralık ayında Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan’a vize muafiyeti vermişti. AB’nin bu kararının ardından bu üç ülke vatandaşlarının Almanya’ya sığınma başvuruları rekor seviyelere ulaştı. Almanya, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Sırbistan’ı 2014 yılında kendi oluşturduğu ‘güvenli ülkeler’ listesine almış, bu sayede bu ülkeden gelen vatandaşların sığınma başvurusunda bulunma hakkının önüne geçmişti. Almanya’ya 2015’te yapılan 476 bin sığınma başvurusunun yüzde 30’u Balkan ülkelerinden gelirken, ‘güvenli ülke’ sistemine geçilmesiyle bu oran Aralık 2015’te yüzde 8’e indi.

Güvenli ülke tartışması

AB’de şu an, Türkiye’yi güvenli ülke listesine alan tek ülke Bulgaristan. Avrupa’da 12 ülkenin kendine ait güvenli ülkeler listesi bulunurken AB Komsiyonu AB için genel bir ‘güvenli ülkeler’ listesi oluşturmak istiyor. AB, Suriye, Iraklı ve Afgan mültecilerin yükünü hafifletmek için Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek ve Türkiye gibi ülkeleri ‘güvenli ülke’ ilan ederek göçmen yükünden kurtulmak istiyor. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek AB Komisyonu’nun güvenli ülkeler listesine alınmasına karşı çıkıyor. Alman Yeşiller Partisi de, ‘güvenli ülke’ statüsünün, Türkiye’nin insan hakları ihlallerini görmezden gelmek anlamına geleceğini açıkladı. Kaçak giriş yapan göçmenleri iade etmeye başlayan Yunanistan da Türkiye’yi ‘güvenli ülke’ listesine dahil etmeye hazırlanıyor. (MİLLİYET)