Ekonomi bakanı Nihat Zeybekci, otomotivde yeni yatırımlar ve ihracatla ilgili çok yakında güzel şeyler ortaya çıkacağını söyledi. Zeybekci, “Bazı markalarda dünyada en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmekte çok güzel şeyler olacak. Bizi izlemeye devam edin” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılının ilk yarısının değerlendirildiği toplantıda önemli başlıklar verdi. Zeybekci, otomotivde yakın dönemde çok güzel gelişmelerinin yaşanacağını belirterek ”Otomotivde de bizi izlemeye devam edin. Otomotiv ihracatı ve yatırımlarıyla ilgili söylüyorum. İnşallah çok yakında güzel şeyler ortaya çıkacak. Bazı markalarda dünyada en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmekte çok güzel şeyler olacak” dedi. Altın ticareti ile ilgili açıklamalarda da bulunan Zeybekci, “Gönlümüzden geçen aslanı size söylüyorum; dünya altın ticaretinde merkez olmak istiyoruz. Hem külçe altında hem de işlenmiş altında” diye konuştu.

“2016 yılında İran’a ilk defa dış ticaret fazlası verdik”

2016 yılında İran’a ilk defa dış ticaret fazlası verildiğini belirten Zeybekci, “2015 ve 2016 yıllarında ortalama olarak ihracatımızda yüzde 30-40 aralığında bir artış ivmesi yakaladık. 2016 yılında İran’a ilk defa dış ticaret fazlası verdik. Şimdi İran’la tekrar 120 ürünlük yeni Tercihli Ticaret Anlaşması’nı ekleyeceğimiz ürün listesini müzakere ediyoruz. Yakında sonlandıracağız” şeklinde konuştu.

“21 ayrı noktada ticaret merkezi açacağız”

Türk ticaret merkezlerinin önemi,ne değinen Zeybekci, “Bu, özellikle Türkiye’deki bütün ihracatçılarımızın aynı binada yer alabileceği ve yüzde 70 bütün masraflarını karşıladığımız, her merkez için de yıllık yaklaşık olarak 3 milyon dolarlık bütçe ayırdığımız bir proje. 21 ayrı noktada bunları açacağız. Gerekiyorsa da yolumuza devam edeceğiz” dedi.

“İkinci çeyrekte oldukça iyi bir büyüme gelecek”

2017’nin ükünci çeyreğinde birinci çeyreğe göre daha ii bir büyümenin beklendiğinin altını çizen Zeybekci, “İkinci çeyrekte oldukça iyi bir büyüme gelecek. Birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme olabilme ihtimali yüksek. Yılsonu itibariyle ihracatımızın büyümeye net katkısının 4 çeyrek boyunca devam edeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye G20 üyesi ülkeler içinde üçüncülüğü Endonezya ile paylaşarak bir büyüme performansı gösterdi” diye konuştu.

Avrupa Parlementosu’nun söylemleri hakkında da konuşan Zeybekci, gümrük birliğinin güncellenmesinde bunların bir şart olmadığını söyledi. Zeybekci, “Avrupa Parlementosu’nun tabi ki söyledikleri önemlidir. Ama AB ile gümrük birliğinin güncellemesinde bir şart değildir. Mutlaka etkisi olacaktır ama şart değildir. Bununla ilgili en son geçen hafta oradaydık. 2018 yılında böyle önemli bir sonucu Türkiye için öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“Dünya altın ticaretinde merkez olmak istiyoruz”

Körfez ülkeleri ile görüşmelerde herhangi bir sorun olmadığını belirten Zeybekci, altın ticaretinde ise dünya merkezi olmak istendiğini sözlerine ekledi. Zeybekci, “Altını seven bir ülkeyiz, bizim kültür coğrafyamızın önemli bir tasarruf aracı altın. Bir de körfez işbirliği üyesi ülkeler şu anda problemlerle gündemde olan, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Katar altın ticaretine ilk defa yüzde 5 vergi koydular. Bunu henüz dillendirmek için erken. Gönlümüzden geçen aslanı size söylüyorum; dünya altın ticaretinde merkez olmak istiyoruz. Hem külçe altında hem de işlenmiş altında. BAE ile, Suudi Arabistan’la, Bahreyn’le, Mısır’la herhangi bir problem yok. Burada alınmış olan önlem veya söylem de yok. Onlarla da bir problem yaşamıyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımızın gerekse bizim Suudi ilgililerle görüşmelerimizde hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Otomotivde bizi izlemeye devam edin”

Zeybekci, otomotivde de yakın dönemde güzel gelişmelerin olacağına vurgu yaparak “Bazı markalarda dünyada en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmekte çok güzel şeyler olacak. Otomotivde de bizi izlemeye devam edin. Otomotiv ihracatı ve yatırımlarıyla ilgili söylüyorum. İnşallah çok yakında güzel şeyler ortaya çıkacak” dedi.