Yangın, Atakum ilçesi Yeni Mahalle’de bulunan Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun 3. katındaki kız yatakhanesinde 22 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelmiş, yurtta kalan Zeynep Birinci (18) ve Özlem Çakan (18) dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybetmiş, 15 yaşındaki Ayşegül Akbulut ise yangın sırasında pencereden atlayarak yaralanmıştı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı olaydan sonra soruşturma başlattı. Olayda kusurlu olduğu iddia edilen yurt görevlileri Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Ankara Atatürk Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çıkan bir yangın, Samsun’daki yangınla ilgili yeni ipuçlarının bulunmasına sebep oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alınan G.S., S.T., S.G. ve C.A.Ö. adlı kızlar Samsun’daki yurt yangınını da o dönem Samsun’daki yurtta kalan G.K.’nin çıkardığını iddia ettiler. Bunun üzerine Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, 1.5 yıl önce yangından 4 yıl sonra yangınla ilgili yeniden soruşturma başlattı. Yangının yatak üzerine bırakılan saç maşasından çıktığı tahmin edilirken, savcı G.K. hakkında 2 öğrencinin ölümüyle ilgili 14 yıldan 20 yıla kadar 2’şer kez, 1 öğrencinin de yaralanmasıyla ilgili 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle çocuk mahkemesine dava açtı. Samsun 2. Çocuk Mahkemesi'nde olay tarihinde 15 yaşında olan G.K. hakkındaki davayla ilgili görevsizlik kararı vererek, dava dosyasının Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve yargılamanın burada yapılmasına hükmetti. G.K. hakkında Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Sinop’un Ayancık ilçesinde memur olduğu öğrenilen G.K.'nin bugün yargılanması sona erdi. Mahkeme heyeti G.K.'nin beraatına karar verdi.