TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2017, 2018 ve 2019 yılları için enflasyon tahminlerini açıkladı. Çetinkaya, bu yıl sonunda enflasyonun tek haneye ineceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılı Dördüncü Çeyrek Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda konuştu. 2017, 2018 ve 2019 yılları için enflasyon tahminlerini açıklayan Çetinkaya, “Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir para politikası altında, enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda enflasyonun 2017 yıl sonunda yüzde 9,8 olarak gerçekleşeceği, 2018 yıl sonunda yüzde 7’ye, 2019 sonunda yüzde 6’ya geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını varsayıyoruz” dedi.

Çetinkaya bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 yıl sonunda orta noktası yüzde 9,8 olmak üzere yüzde 9,3 ile yüzde 10,3 aralığında olacağının tahmin edildiğini söyleyerek, “2018 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 7 olmak üzere yüzde 5,5 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

2017 yıl sonu enflasyon tahmininin Temmuz enflasyon raporuna göre 1,1 puan yukarı yönlü güncellendiğini aktaran Çetinkaya, “Tahminler üzerinde etkili olan en önemli unsur TL’deki değer kaybı ile petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışın etkisiyle TL cinsi ithalat fiyatlarında yapılan yukarı yönlü güncelleme oldu. Bu gelişme 2017 yıl sonu enflasyon tahmini 0,5 puan yukarı çekti” şeklinde konuştu.

Çıktı açığı etkisi

Çetinkaya, iktisadi faaliyet görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak bir önceki rapor dönemine göre yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 yıl sonu tahminine 0,4 puan yükseltici yönde etki yaptığını vurguladı.

Fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskleri sınırlamak için Merkez Bankası olarak gerekli sıkılaşmayı yaptıklarını dile getiren Çetinkaya, yıl boyunca para politikasının öngörülebilirliğini artırma anlamında önemli adımlar attıklarını söyledi. Çetinkaya, yakın dönemde de parasal duruşun temkin düzeyini daha da güçlendirerek kararlılığı artırdıklarını belirtti.

“Aralık ayında enflasyonun düşüş sürecinin başlamasını bekliyoruz”

Bununla birlikte gecikmeli etkilerden dolayı enflasyonda arzu dilen iyileşmenin henüz görülemediğini belirten Çetinkaya,”Özellikle yıl içinde ortaya çıkan hızlı kredi genişlemesi ve diğer destekleyici politikalar para politikasındaki sıkılaşmanın etkilerini geciktiren ve sınırlayan temel faktörler oldu. Yakın dönemde gözlenen kur oynaklığı ve petrol fiyatlarındaki artış kısa vadede enflasyondaki yükselişin devam etmesine sebep olabilir. Ancak attığımız adımların da katkısıyla Aralık ayında enflasyonun düşüş sürecinin başlamasını bekliyoruz” dedi.

2018 yılına bakıldığında ise bulunduğumuz yıla kıyasla bazı faktörlerin enflasyona daha olumlu katkı vereceğini dile getiren Çetinkaya, “Öncelikle projeksiyonlarımızı oluştururken önümüzdeki dönem için daha ılımlı ve potansiyeline yakınsayan bir iktisadi faaliyeti esas aldığımızı vurgulamak gerekiyor. 2018 yılının ortalarından itibaren çıktı açığının enflasyona aşağı yönlü katkı vermesi beklenmekte. Ayrıca maliyet yönlü değişkenlere dair varsayımlarda nispeten olumlu bir görünüm söz konusu. Kredilerde de geçtiğimiz yıla kıyasla bir miktar normalleşme bekliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki aylarda enflasyon tek haneli seviyelere düştüğünde beklenti kanalının katkısıyla para politikasının etkileri de daha net gözlenebilecektir” ifadelerini kullandı.

“Ekim ayı enflasyonunda sürpriz olabilir”

Başkan Murat Çetinkaya Ekim ayında bir yandan TL değer kaybederken petrol fiyatlarında hızlı bir yükseliş gözlediğini söyledi. Çetinkaya maliyet unsurlarının da bu anlamda etkili olduğunu belirterek, mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimlerinin sona ermesi ve giyim fiyatlarındaki yöntem değişikliği çekirdek enflasyonu önemli ölçüde etkilediğini vurguladı. Çetinkaya bunların sonucunda Cuma günü açıklanacak Ekim ayı enflasyonun da bir miktar yukarı yönlü sürpriz ihtimali olduğunu açıkladı.