ORDU (AA) - Fındığın yanında Karadenizli üreticilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan kivinin hasadına Ordu'da başlandı.

Fındık diyarı Ordu'da her geçen yıl üretimi yaygınlaşan kivi, çiftçilere önemli gelir sağlıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün açıkladığı tarihte hasada başlayan üreticiler, ilk gün tonlarca kivi topladı.

Altınordu ilçesine bağlı Sağırlı Mahallesi'nde 16 yıldır kivi üreten Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi hasadına bugünden itibaren başlandığını söyledi. 

Fındığın yanında Karadenizli çiftçilere ek gelir getiren kivinin tam olgunlaşmasıyla hasadının başlandığına işaret eden Uzunlar, "Yaklaşık 10 gün boyunca havaların güzel gitmesiyle hasadı tamamlamayı ümit ediyoruz" dedi. 

Uzunlar, bu sezon kivi rekoltesini 6 bin 500 ton olarak beklediklerini belirterek, "Geçen sezon don nedeniyle üretim 500 tonlara kadar düşmüştü. Bu sezon hava şartları istediğimiz gibi gitti. Rekolte 6 bin 500 ton civarında beklenmektedir. Bu yıl hem fındıkta hem de kivi de oluşan rekolte bizleri mutlu etti. Fındık hasadının ardından kivi hasadı da yapan üreticilerimizin yüzü gülüyor" diye konuştu. 

- Üreticilere uyarı

Öte yandan kivi hasadı yapan üreticilere uyarılarda da bulunan Uzunlar, şunları kaydetti:

"Kivi çok hassas bir meyve türü olduğundan toplanırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Kivi hasadı yapan üreticilerimiz topladıkları ürünleri mutlaka plastik kasalara toplamalı ve kiviyi kesinlikle yere ya da kasalara sert bir şekilde atmamalıdır. Adeta bir yumurta toplar gibi özen gösterilmelidir. Zedelenen kivinin depo ömrü ve raf ömrü kısa oluyor. Üreticilerimiz aynı zamanda ürünlerini ıslatmamaya gayret göstermelidir. Üreticilerimiz bu konuya da dikkat etmelidir."

2015 yılı kivi fiyatlarının belirlendiğini de anımsatan Uzunlar, "Buna göre, 2015 yılı içerisinde 90 gram ve üzeri kiloya sahip kivinin fiyatı 1,80 lira, 70 ile 90 gram arası kivi 1,40 lira, 50 ve 70 gram arası kivinin fiyatı ise 40 kuruş olarak belirlendi" ifadesini kullandı.

Altınordu ilçesine bağlı Boztepe Köyü Şahnalı Mahallesi'ndeki üreticilerden Halis Melikoğlu ise kivi hasadına başladıklarını belirterek, "Bu yıl 3,5 ton kivi hasadı yapmayı hedefliyorum. Kivinin kalitesi bu sezon oldukça iyi. Ancak açıklanan fiyat bizleri çok tatmin etmedi. Geçen yıl don nedeniyle üretim çok az olmuştu. Bu sezon fiyatların belirlenmesi sırasında bu durum göz önüne alınabilirdi. Biz üreticiler olarak fiyatları çok düşük bulduk" dedi.