Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde geride kalan sezonu küçük kayıplarla atlattıklarını belirten Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, Rusya'daki ekonomik sıkıntılar ve Ortadoğu'daki karışıklık nedeniyle 2016'dan endişeli olduklarını söyledi.
Fethiye'de düzenlenen toplantıda basınla bir araya gelen FETOB Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, geride kalan turizm sezonunda yaşanan sorunları anlatıp, 2016 beklentilerini açıkladı.
Sundial Restoran'da düzenlenen yemekte konuşan Torunoğulları, sezonun kayıpsız atlatılması için turizmcilerin önemli tavizler verdiğini söyledi. 2015 yılında Muğla'ya gelen turist sayısında yüzde 4 düşüş olduğunu belirten Torunoğulları, yerli tatilcilerde ise yüzde 17 artış yaşadıklarını aktardı.
'2016'DAN ENDİŞELİYİZ'
Asıl endişenin 2016 sezonuna dönük olduğunu kaydeden Torunoğulları, şöyle dedi:
"Seçime kadar güvenlik endişesi vardı. Zaten Rusya'daki ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Bütün bunlar dikkate alındığı zaman 2016 için iyi şeyler söylememiz mümkün değildi. Hükümeti bir an önce oluşturup, güvenlik, ekonomi ve sosyal anlamda hamlelerimizi yapıp, ülkeyi huzura kavuşturmamız lazım. Turizm huzura ve barışa endeksli bir iştir. Bu tablo üzerinden tur operatörleri ile konuştuğumuz zaman 2015 yılından daha kötü olmayacağı net bir şekilde ifade edildi. Yine Türkiye'yi bölgeler bazlı değerlendirmek lazım. Örneğin Dalaman 2015 yılından daha kötü olmaz ancak Bodrum veya Antalya, Alanya için aynı şeyi söyleyemeyiz. Tur operatörleri uçak anlaşmalarını daha önce yaptıkları için belli oranda kapasite kıstı. Açık konuşursak yüzde 5- 6 civarında koltuk kısıldı."
'KİRLİLİK SORUNU YAŞIYORUZ'
Fethiye'deki turistik koy, plaj ve denizlerde gözle görülür kirlilik yaşandığını anlatan Torunoğlulları, "Deniz ve çevre kirliliğini bilimsel olarak araştırmak gerektiğini düşünerek üniversitelerden yardım talebinde bulunduk. Önümüzdeki yaz için tedbir almış olalım. Çevre kirliliğinden kasıt olarak sadece şehir içinden bahsetmiyoruz. Özellikle koylar, halkımızın kullandığı plajlar, orman alanlarındaki kirlilik ön plana çıktı. Bunları belediyelerle birlikte kaymakamlık ve valilik nezdinde dile getirdik" diye konuştu.
UZAKDOĞULU TURİSTLERE İKİNCİ SINIF MUAMELE TEPKİSİ
Fethiye'de tatil yapan Uzakdoğulu turistlere kötü davranışta bulunulduğunu aktaran Yavuz Torunoğulları, bunun nedenini araştırdıklarını kaydetti. Asyalı turistlerin alkol tüketiminin az olmasından kaynaklanan sorunlar tespit ettiklerini vurgulayan Torunoğulları, "Kimseye zorla alkol içiremezsiniz. Turistleri sadece balık pazarında ya da tekne turunda yapacağı harcama boyutuna indirgersek ciddi haksızlık olur. Çin gibi hızlı büyüyen, 5 milyondan fazla insanın yeni pasaport aldığı bir pazarı elimizin tersiyle itme lüksüne sahip değiliz" dedi.

FOTOĞRAFLI