Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa SKAL Kulübü’nün kasım ayı toplantısında, gazetecilik mesleği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Botanik Park’ta bulunan İskender Efendi Konağı’ndaki toplantının konuk konuşmacısı olan Kolaylı, gazeteciliğin onurunun adeta yerlerde süründüğünü söyledi. Kolaylı, “Gazetecilik ülkemizde, hiçbir vasfı olmayan insanların bile yapabileceği kuralsız bir meslek haline geldi. Yoldan geçen herhangi birine, ‘gel kardeşim şu fotoğraf makinesini sana veriyorum, şu kağıt kalemi de al ve şuradan buradan fotoğraf çek ve notunu da bana getir’ dediğinizde, o insan eğitimi ve birikimi ne olursa olsun gazeteci sayılıyor. Aslında bizim mesleğimiz böyle bir meslek değildi” diye konuştu.
Gazetecilik mesleğinin meseleleriyle ilgili Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan ile görüştüklerini belirten Kolaylı, “Bugün avukatlar hukuk fakültelerini bitirir, burayı bitirdikten sonra da staj yapar ve baroya kayıt yaptırır, bunun ardından avukat olarak kabul edilir. Aynı durum doktorlar için de geçerli. Mali müşavirlerde de benzer durumlar söz konusudur. Ama bizde böyle bir durum yok. Bizde ilkokulu bile bitirmeyen bir kişi gazeteci olabiliyor. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi bu. Bu durumu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a da Bülent Arınç’a da aktardık” ifadelerini kullandı.
Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konfederasyonun, 8 federasyon ve bunlara üye 81 gazeteciler cemiyetinin güç birliği ile kurulduğunu belirterek, “Mesleğimizin onuru ve basın özgürlüğü ilk önceliğimiz” dedi.
Kolaylı şunları söyledi:
“Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, demokratik hayatın olmazsa olmazıdır.  Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade hürriyetiyle mümkündür. Bu hak günümüzde sosyal medyayı da kapsayacak bir biçimde genişlemiştir. Ancak, basınımızın bugünkü yapısını da içtenlikle ortaya koymak zorundayız. Gazete, televizyon, dergi, radyo, haber ajansı, internet ve sosyal medyayı kapsayan sektörümüzde, basın meslek ve ahlakına uymayan kişiler boy göstermektedir. İsteyen herkes, eğitimine, bilgi birikimine bakılmaksızın habercilik yapabilmektedir. Günümüz Türkiye’sinde basın sektöründe yaşanan sorunların en büyük sebebi bu kuralsızlıktır. Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine rağmen, gazetecilik, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır".
Standardı olmayan tek meslek grubunun gazetecilik olduğuna dikkat çeken Nuri Kolaylı, “Hepimiz zaman zaman kendilerini basın mensubu zanneden bazı kişiler tarafından şantaja maruz kalıyoruz” dedi.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nde meslek etiğine aykırı davranan  kişilerin durumunu Yönetim Kurulu toplantılarında görüşerek dernekten ihraç ettiklerini söyleyen Kolaylı sözlerine şöyle devam etti:
“Biz böyle kişileri aramızda barındırmıyoruz, ama maalesef şantajcı gazetecilerle biz bile karşı karşıya kalıyoruz. Biz böyle kişileri üyelikten atıyoruz, ama bu yeterli olmuyor. Çünkü bir yaptırımı olmadığından, sözde gazeteciliğe devam ediyor ve ‘gazeteciyim’ diyerek piyasada dolaşıyorlar. Bu durum bizi ciddi derecede üzüyor. Biz fotoğrafı parayla satan bir mesleğin mensubu değiliz. Bu nedenle ilgili yasanın bir an önce çıkmasını istiyoruz. Konfederasyonun da öncelikli hedeflerinde bu var. Mesleğimizin şantajcılardan arınması ve mesleğimizin meslek etiğinin ne olduğunu bilen kişilerden oluşmasını arzuluyoruz. “
Mesleğini, meslek etikleri çerçevesinde yerine getirmeye çalışan gazetecilerin can güvenliklerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çeken Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Bu mesleği itibarıyla yapan çok sayıdaki meslektaşım için söylüyorum, her toplumsal olayda ilk darbeyi hep gazeteci yiyor. Bu gibi durumlar için de biz, devlet memurlarına uygulanan ayrıcalığın gazeteciler için de uygulanmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız görevlerini yerine getiriyorlar. Görevleri başındaki arkadaşlarımıza yapılan müdahalelerin gerekli müeyyide ile cezalandırılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.