Trakya Kalkınma Ajansı, Yaşayan Şehirler Platformu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ’Şehir Ödülleri Türkiye’de, ’Trakya Tanıtım Filmi’ ile ’Destinasyon Tanıtım Filmi’ dalında birinci oldu.

Kültür Turizm ve Kalkınma Bakanlıklarının desteklediği Yaşayan Şehirler Platformu ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Şehir Ödülleri Türkiye” Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleşti. Trakya Kalkınma Ajansı’nın, gönderdiği ‘Trakya Tanıtım Filmi’, “Destinasyon Tanıtım Filmi” dalında birinci oldu. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı toplantı salonunda basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Birçok şeyi içine alacak şekilde bir film hazırlandı"

Trakya Kalkınma Ajansının aldığı ödül hakkında bilgi veren Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Özelikle tanıtım noktasında turizm ve tarih ağırlıklı olmak üzere sosyal dokusunu, yaşantısını, yemesini, içmesini yani bütün gastronomiden tutun turizme kadar oradan tarihe kadar farklı alanlarda birçok şeyi içine alacak şekilde bir film hazırlandı. İnsan Trakya’ya gelmeden önce ben nereye gidiyorum ve ne bulacağım noktasında bütün sorularına burada kimler yaşıyor, nasıl yaşıyor, ne yeyip ne içtiklerinin cevabını ve ben nereye gitmeliyim nerede ne yapmalıyım, neyi varmış? Denizimiz var ormanımız var, tarihi camilerimiz var, hanlar hamamlarımız var yani insanların durumu nasıl bütün bunları alabilecek bir film hazırlattık. 1 dakikalık teaserler hazırladık, 4 dakika 10 saniyelik yayına verdik çünkü en çok izlenecek rakam 4 dakika 10 saniye, biz genel her yere gittiğimizde sunabileceğimiz öyle bir film hazırlattık bir de 14 dakikalık bir uzun belgesel var" dedi.

“Yaklaşık 48 ülkeye filmimizi gönderdik”

Tanıtım filminin yaklaşık 48 ülkede yayınlayacağını aktaran Şahin, "Her şeyin birebir anlatıldığı sesli anlatıldığı bir film yaptık. Bunu da Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça ve İspanyolcaya çevirisini yaptırdık. Oradaki İngiltere, Japonya, İspanya, Rusya gibi bizim bakanlarımızın bulunduğu bütün ülkelere ve yaklaşık 48 ülkeye filmimizi gönderdik. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bir yarışma oldu. 9 Eylül Üniversitesi ile Yaşayan Şehirler Platformunun beraber yürüttüğü ama Kültür Bakanlığının ve bizim bakanlığımızın da destek verdiği bir yarışma vardı. O yarışmada farklı konseptler ve alanlar vardı. Onlardan bir tanesi de Destinasyon Tanıtımı noktasında idi. Bizde o destinasyon tanıtımına kendi filmimizi koyduk ve gönderdik. Orada Türkiye’de birinci oldu. Bizim bu yaptığımız filme benzer birçok kalkınma ajansı, kamu kuruluşu ve bakanlıkların yaptığı bir sürü tanıtım filmi var” açıklamasını yaptı.

"Trakya kendini içtenlikle tanıttı"

Yarışmadan sonra, yetkililerin kendisine filmin içtenlik içinde olduğunu ve Trakya halkının doğallığından dolayı birinci seçildiğini söylediğini aktaran Şahin, "Bunların arasından en iyisi Trakya Kalkınma Ajansının yaptığı bu film seçildi. Orada ifade edilen bana, biz çok film izledik gönderilen filmlerin arasında da birçok film vardı. Ama sizin filmin özelliği doğal olması, içten olması her şey profesyonel çekilmiş ama olayı tam anlamı ile gerçekten yansıtan bir film olmasından dolayı çok beğendik, orada bir doğallık var, onlar kendi insanları kendi bölgesini doğallıkla ve içtenlik ile anlatmışlar. Tabi ki bu şekilde Trakya’nın takdir edilmesi de bir tanıtımda olmuş oldu aynı şekilde, orada bütün Türkiye görmüş oldu. Trakya’nın böyle özellikleri de var diye, filmini de izlettik insanlara orada böyle bir güzellik yaşanmış oldu. Böyle bir yarışma vesile ile de bunun tescillenmiş ve takdir ediliyor olması bizim içinde bölgemiz içinde bir gurur vesilesidir" ifadelerini kullandı.