Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yüzde 50 prim desteği verdiği tarım sigortaları kapsamında 2014 yılı ekim sonu itibariyle üreticiye 400 milyon lira ödendi. Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticinin zararını karşılayan Tarım Sigortalarına karşı başvuru sayısı her geçen gün artıyor
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, prim desteğinin yüzde 50’si bakanlık tarafından karşılanan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen üreticiye, gördüğü zarara karşılık bu yılın ilk on ayında 400 milyon lira tazminat ödendi. Üreticilerin yaptıracakları sigorta kapsamındaki riskler nedeniyle uğrayacağı zararların tazmin edilmesini ve bu çerçevede sigorta primlerinin belirli bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını öngören Tarım Sigortaları uygulamasına göre, kapsam içindeki zararlar için, yıl sonuna kadar ülke genelinde 535 milyon lira ödenmiş olacak. İl bazında yapılan sıralamaya göre en fazla ödeme 73 milyon lira ile Malatya’ya yapılırken bunu, 41 milyon ile Giresun ve 31 milyon ile Ordu izledi. Böylece ürününü sigortalatan üretici doğal afet ve diğer zararlardan korunmuş oldu.
BİR MİLYON KOVAN SİGORTALANDI
2014 yılı ekim sonu itibariyle 1 milyon 59 bin poliçenın kesildiği TARSİM ile 12 milyar 537 milyon değerindeki tarımsal ürün sigortalandı. 629 milyon liralık toplam sigorta priminin, 292 milyonunu üretici öderken 337 milyon lirası bakanlık tarafından ödendi. Her yıl destek oranı Bakanlar Kurulu kararına göre belirlenen tarım sigortalarında, don riskine karşı prim miktarının üçte ikisi devlet tarafından ödenirken, diğer tüm risklerde bu destek yüzde 50 olarak uygulanıyor. Diğer yandan bu yıl sigortalanan ürünler arasında 629 milyon liralık toplam prim bedelinin 473 milyon lirasını bitkisel ürünler oluştururken geri kalanı hayvancılık için ödendi. Ürün bazında prim miktarına göre sıralamada ilk beşte üzüm, buğday, kayısı, elma ve fındık yer aldı. Hayvancılık alanında ise 781 bin 792 büyük ve küçükbaş hayvan, 1 milyon 161 bin arılı kovan sigortalandı.
TARIM SİGORTASINA TALEP YÜZDE 382 ARTTI
Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticinin zararını karşılayan Tarım Sigortalarına karşı başvuru sayısı her geçen gün artıyor. 2007’de kesilen poliçe sayısı 219 bin iken 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde kesilen poliçe sayısı yüzde yüzde 382,6’ oranında artarak 1 milyon 59 bin adede yükseldi. TARSİM’in uygulanmaya başlandığı yıldan bugüne kadar 50 milyar 8 milyon lira bedelindeki tarımsal ürün sigortalandı. 8 yılda ödenen toplam 2,6 milyar liralık primin 1 milyar 400 milyonu bakanlık tarafından ödendi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini amaçlayan TARSİM’de poliçe artışı ve hasar tazminatı ödemeleri sisteme güvenin arttığını ortaya koyuyor.
TARSİM NELERİ KAPSIYOR?
2014 yılı itibariyle tüm bölgeler için; Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilerin, bitkisel ürünleri (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri), seraları (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını riskleri), büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ve plakalı (arılı) kovanları, TARSİM tarafından sigorta teminatı kapsamında bulunuyor. Sigortacılık bilinci ve ekonomik değere haiz ürünler ile risk faktörlerinin yüksek olduğu bölgelere göre sigorta yaptıran üreticilerin sayısı değişiyor.