İzmir metrosunda Kitap okurken fotoğrafı çekilerek altına “Entel olcam, kız tavlıyacam diye kendini yırtan İzban kekosu” diye yazılan resmi Facebook’tan paylaşılan Ali Uçar (28) günün konusu oldu. “Terliklerine çok bayıldım” notu düşen kullanıcıya fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu belirterek, “Çalmıyorum, çalışarak kazanıyor, param yettiğince kitap almaya, kütüphaneye gitmeye çalışıyorum. Çok utanç duyuyorum böyle bir insan olduğum için..” diye yanıt veren Uçar’a sosyal medyadan destek yağdı. Uçar, Milliyet’e “Ben hiçbir zaman içinde bulunduğum çevreden veya ortamdan utanmadım.. Yardım için yapmadım. Sadece kitap okumayı çok seven daha doğrusu kitap okumaya aşık biri olarak gereken cevabı verdim” dedi.
Facebook’ta bir kullanıcı önceki gün İzmir metrosunda çekip paylaştığı fotoğraf sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu. Foto dolaşıma girmesinin ardından Ali Uçar, kendisini fark etti ve yine sosyal medyadan şu duyuruyu yaptı:
“Arkadaşlar fotoğraftaki şahıs benim ve hiç utanmıyorum karşımda oturmuş olan kıza veya çevremdeki hiç kimsenin namusuna bakmadığım için... Evet ben cebi çok zengin bir insan değilim hatta ilkokul 6. sınıf terkim. Annem babam ayrı... Toplumun huzurunu kaçıran soytarı olmadım, utanıyorum... Çalmıyorum, çalışarak kazanıyor, param yettiğince kitap almaya, kütüphaneye gitmeye çalışıyorum. Çok utanç duyuyorum böyle bir insan olduğum için... Elbisem kirli, terliğim bindiğim metroya uygun değil... İşte zihnimi kirletmiyorum, utanıyorum... Ama her ne olursa olsun bana kitaplar böyle olmayı öğretti. İnsan olmayı hayvanlaşıp çevremi kirletmiyorum, üzgünüm, utanıyorum...”


‘Yüreği güzel insanlar’
Uçar’ın bu paylaşımının ardından sosyal medyadan Uçar’a destek mesajları yağdı. Bazı kullanıcılar Uçar’a okudukları kitapları hediye etmek istedi. Gelen destek mesajları üzerine Uçar bu kez “Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. Bana sokağa çıktığımda elimde duran kitaptan çok yüreği güzel insanların da var olduğunu gösterdiniz. Artık çevreme daha sık dikkat edeceğim ve yüreği sizler gibi güzel çarpan insanların varlığını anımsayacağım.. Mesajları okuyamıyorum artık telefon kitlendi” açıklamasında bulundu.

‘Ücret ödemeliyim’
Kendisine hediye edilmek istenen kitaplar konusunda da “Bana kitap vermeyi yahut hediye etmeyi düşünen arkadaşlar... Ben cebimdeki parayı kitapçıya vererek mutlu oluyorum çünkü ben o kitaba ücret ödersem yazarı kazanacak, yayın evi kazanacak, matbaada çalışan insan kazanacak stantta duran arkadaşımız ve kitapçılar kazanacak ve çoğalacağız” diye yazdı.

Baydar’ın Erguvan Kapısı

Uçar, Milliyet’e yaptığı açıklamada İzmir’de Hastane malzemeleri üreten bir fabrikada çalıştığını belirterek fotoğrafını tesadüfen çalışırken gördüğünü söyledi.
Uçar, “Böyle bir şekilde gündeme gelmek hem üzüntü hem de mutluluk duygularını beraber yaşattı. Ben hiçbir zaman içinde bulunduğum çevreden veya ortamdan utanmadım. Şimdi herkes bana yardım etmeye çalışıyor. Ben bunun için yapmadım bunu. Sadece kitap okumayı çok seven, daha doğrusu kitap okumaya aşık biri olarak gereken cevabı verdim” dedi. Uçar, metroda okuduğu kitabın Oya Baydar’ın Erguvan Kapısı adlı kitabı olduğunu söyledi.