AMASYA (AA) – Amasya’nın Taşova ilçesinde çiçek bamyasını kilogramı pazarda 65-70 lira civarında satılıyor.

İlçede bamya üretimi yapan Ali Kavak, AA muhabirine, mayıs ayında tarlayı sürdüklerini, nisan ayının 15'lerinde ekim yaptıklarını anlattı.

Haziran ayının sonlarına doğru da sabah erken saatlerden itibaren hasat yaptıklarını belirten Kavak, öğleden önce işlerini bitirdiklerini söyledi.

Topladıkları bamyayı ipe dizerek bir beze sardıklarını, birkaç saat sonra bezleri açtıklarını dile getiren Kavak, "Şu an çiçek bamyasının pazarda fiyatı ne çok ucuz ne çok pahalı. Kilogramı 65-70 lira civarında. Aslında eziyetine göre kilosunun yüz lira olması gerekir" dedi.

On beş yıldır dede mesleği olan bamya tüccarlığını yaptığını söyleyen Ömer Hancı da her hafta bamya pazarında ortalama 600 kilogram, yılda ise 30 ton bamya alımı yaptığını kaydetti. Hancı, bamyayı genellikle Kayseri, Kırşehir, Konya gibi illere pazarladıklarını ifade etti.

Çiçek bamyasını kilogram fiyatını 65-70 lira arasında olduğunu bildiren Hancı, "Geçen yıl aralık ayı ile bu yıl ocak ayında kilogram fiyatı 80 lira civarındaydı. Bu aylarda ise bamyanın harman zamanı olduğu için fiyatı daha düşük oluyor. Önümüzdeki aylarda pazara az gelirse fiyatı yükselir" diye konuştu.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Coşkun Gökmen ise ilçede 3 bin dekara yakın alanda yılda 200-250 ton arasında çiçek bamyası üretildiğini bildirdi.