Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderlerine gönderdiği davet mektubunda, perşembe günü yapılacak Brüksel zirvesi gündemindeki öncelikli maddelerden birinin göç konusu olduğunu bildirdi. Bu kapsamda AB ile Türkiye arasında 18 Mart'ta yapılan ortak açıklamanın uygulanışının gözden geçirileceğini belirtti.

AB liderlerinin, 18 Mart ortak açıklaması çerçevesinde Türkiye'den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye iadesi, Yunan adalarından Türkiye'ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye'den bir diğer Suriyelinin AB'ye yerleştirilmesi, bu alanda Türkiye'ye tahsis edilen 3 milyar euronun ödenmesinin hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına Schengen alanı için vize serbestisini ele almaları bekleniyor.

AB YÜKÜMLÜLÜKLERİNE SADIK KALMALI

Konu Çarşamba sabahı Strasbourg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumlarının da gündemindeydi. 15 Aralık AB liderler zirvesi hakkında düzenlenen oturumda söz alan dönem başkanı Slovakya'nın Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok, AB'nin 18 Mart mutabakatından kaynaklanan yükümlülüklerine sadık kalacağı mesajı verdi. (Deutsche Welle Türkçe)

İŞTE ERDOĞAN'IN AB'Nİ KORKUTAN O SÖZLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosunun, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarı ile ilgili şöyle konuşmuştu:Dünyada şu anda milyonlarca Aylan bebek cevap bekliyor, şefkat bekliyor, merhamet bekliyor. Onlara yönelik atılan adım var mı? Yok. İşte Afrika, sahra üstü, sahra altı. Milyonlarca orada bebek, kadın, 7'den 70'e hepsi çözüm bekliyor. Atılan bir adım yok. Atılan adımı söyleyeyim. Türkiye, Avrupa Birliği'ne girsin mi girmesin mi? Atılan adım bu. Niye? Erdoğan doğru açıklamalar yapıyor. Toplanmışlar, gelmişler bir araya 30-40 kişi, verilen o bildiriye 'hayır' diyor, Yahu topunuz EVET dese ne yazar? Hiçbir zaman insanlığa doğru bakmadınız. Aylan bebeği sahileden siz almadınız! 3 milyon mülteciyi bu ülkede besleyen biziz. Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Bana bakın daha ileri giderseniz Türkiye bu kapıları açar! bunu da bilesiniz. Bu kuru sıkı tehditlerden ne ben ne de bu millet anlar? Bunu bilesiniz