Eskişehir’de geçtiğimiz ocak ayında müşterisi için kullanacağı saç düzleştirme ilacının sonucunu görmek için önce kendi saçlarında uygulayan Berber Halil Sönmez’in saçları dökülmüştü. Fedakar berber müşterisini düşünerek saçlarını feda ettiği işlem sonrası ürünü aldığı malzemecisinden fatura alamadığı için adli başvurular yapamıyor. Sönmez, dava açamamakla birlikte insanların kendisine karşı oluşan ön yargıları nedeniyle ise iş yerini kapatma noktasına geldi.
Geçtiğimiz ocak ayında bir müşterisinin isteği üzerine bir markanın saç düzleştirme ilacını alan Esentepe Mahallesi berberlerinden Halil Sönmez, ilk kez kullanacağı ilacın nasıl bir etki gösterdiğini görmek amacıyla bayan kuaförü olan eşinin yardımıyla saçlarına uyguladı. Kullanım talimatları doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyen Sönmez’in saç diplerinde yanma başlayarak, 1-2 saat içinde döküldü. Sönmez, adeta şok etkisi oluşturan olay sonrası Eskişehir Berberler ve Kuaförler Meslek Odası Başkanından destek isteyerek, mağduriyetinin giderilmesi konusunda ricada bulundu. Daha sonra açacağı dava için avukatıyla görüşen Sönmez, ürünü aldığı malzemecisinin kendisine fatura vermediği için adli işlemleri başlatamadıkları gibi oda başkanının da arkasında durmadığını öne sürdü. Berber dükkanındaki işlerinin durma noktasına geldiğini de söyleyen Halil Sönmez, dükkanını kapatma noktasında olduğunu ifade etti.

“BU SÜREÇTE HASTANELERE GİTTİM VE BANA İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANDI”
Konuyla ilgili yaşadığı yaklaşık 6 aylık süreci anlatan Berber Halil Sönmez, “Geçtiğimiz ocak ayında saç düzleştirme ilacı aldım. Müşterimde denemeden önce kendimde uygulayıp, bu ilacın sonucunu görmek istedim. Bu ilacı uyguladıktan 1-2 saat sonra saç diplerimde yanmalar oldu, daha sonra saçlarım döküldü. Bu süreçte hastanelere gittim ve bana ilaç tedavisi uygulandı. Doktorlar tarafından bana verilen ilaç için ‘2-3 ay kullanıp sonucunu görün, bu ilaç sizin saçınıza iyi gelecek’ diye bilgi verildi” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTERİLERİM BİR ŞEY SÜRME SAKIN, BİZİM SAÇIMIZ SENİN GİBİ OLACAK DİYORLAR”
Sönmez, yaşadığı mağduriyetin haberlerde yer almasıyla birlikte insanların kendisine karşı ön yargılar oluşturduğunu söyledi. Saç kesimi ya da fön işleminden sonra saça şekil verici ürünleri kullanmayı müşterilerine önerdiğini söyleyen Sönmez, insanların kendi saçlarının da dökülebileceğini düşünüp, reddettiklerini belirterek, “Müşterilerimin bana yaklaşımları, tavırları, konuşmaları çok farklı olmaya başladı. Ben müşterime, jöle süreyim, saç spreyi sıkayım mı gibi kelimeler söylediğim zaman bana ‘Sürme sakın, bizim saçımız senin gibi olacak’ diyorlar. Ben sadece Esentepe’de Eskişehir’de değil, ben bütün illerde ve yurt dışında haberlere çıktığım için her yerde rezil oldum. Yani oda başkanı benim arkamda olmadığı için ben mağduriyete düştüm” şeklinde konuştu.

“DÜKKANI KAPATMA POZİSYONUNA GELDİM”
Berber Halil Sönmez, hem işlerinin kötü gittiğini hem de insanların alaylı konuşmalarına maruz kaldığını vurgulayarak, “İşlerim de durgun iyice kötüye gidiyor. Ben dükkanımda oturduğum zaman müşteri gelip bana ‘Berber şu malzemeyi kullanma saçlarımız dökülür. Sana tıraşa gelmeyiz’ şeklinde benimle alay ediyorlar. Dükkanın önünde oturuyorum, gelen geçen ‘Sakın bu berbere gitmeyelim, bu berber saçlarını döküyor, kullandığı ürün bizim de saçlarımızı döker’ diyerek benim iş potansiyelim, seviyem çok aşağıya indi. Yani kapatma pozisyonuna geldim ben açık ve net konuşuyorum. Psikolojim, moralim bozuldu. İster istemez çöküyorsun, moral bozuk oluyor. Açık söylüyorum, bütün yetkililerden yardım istiyorum. İş konusunda, her konuda bana yardımlarını bekliyorum” dedi.

“ARKADAŞIMIZIN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ, DESTEKÇİSİYİZ”
Öte yandan berber Halil Sönmez’in kötü giden işlerinin iyileşmesi için bazı mahalleliler destek oluyor. Bu destekçilerden Sönmez’in uzun yıllardır müşterisi olan Şahabettin Bayrak ise berberinin başına gelenler için şöyle konuştu:
“11 yıllık süreçte daha önce hiç böyle bir şey olmadı. 11 yıl sonra arkadaşımızın başına böyle bit üzücü olay geldi. Bu olaydan dolayı kendisine destek olmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar da kendi işleri de iyi gidiyordu ama bu üzücü olay başına geldiği için işleri de durgun hale geldi. Gerçekten ilacı kendi deneği için teşekkür ediyorum mesela benim saçım dökülseydi kendi de üzülecekti. Yani herhangi bir işlem yapılacaktı. Sonuç olarak arkadaşımızın sonuna kadar arkasındayız, destekçisiyiz.”

Bu arada telefonla İHA muhabirine bilgi veren Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Fethi Özkara ise berber Halil Sönmez'in arkasında durmadığı iddiaları için, "Her yere telefon açtık ancak ürünün faturası alınamadığı için dava süreci başlamadı. Sonradan öğrendik, ilacı hatalı uygulamış. Kendi hatalarını başkalarına mal etmekten vazgeçsin" şeklinde konuştu.