Cockburn'e konuşan Iraklı bir kaynağın anlattıklarına göre, ordudaki askerler DEAŞ’lıları vurarak ya da yüksek binalardan atarak öldürmeyi tercih ediyorlar.

BBC’Türkçe’nin haberine göre Iraklı eski bir üst düzey yetkili, bir DEAŞ üyesinin Irak sınırları içerisinde serbestçe dolaşmasına olanak tanıyacak belgeleri temin etmek için ödemesi gereken ücreti tam olarak söyleyebileceğini belirtti.

Cockburn, Iraklı askerler ile milislerin kendi merkezi yönetimlerinin yolsuzluğa bulaştığına dair inançlarının çok yüksek olduğunu da ifade etti. Bazı DEAŞ’lıları, Irak'ta özgürce dolaşabilmek için gereken belgeyi almak amacıyla, yetkililere para teklif ediyor. Cockburn'ün yazısında şu izlenimlere yer veriliyor:

"Iraklı güvenlik güçleri, hükümetlerinin gözaltındaki DEAŞ savaşçılarını elinde tutamayacak kadar yolsuz olduğuna inanıyor. Bu, başından ya da bedeninden vurulan, elleri arkadan bağlanmış DEAŞ şüphelilerinin cesetlerinin neden Musul yakınlarındaki Dicle Nehri sularında sürüklendiğini de açıklıyor.

'BAĞDAT'TA YOLSUZLUK YÜZÜNDEN ÖLÜYORUZ'

Çok şiddetli geçen bir savaşın sonunda yaşanan paranoya, Iraklıların neden tehlikeli IŞİD üyelerinin özgürlüklerini her zaman satın alabileceklerine inandıklarını da gösteriyor."

Yazıda Twitter'da bir Iraklı'nın paylaştığı "Bağdat'ta yolsuzluk yüzünden ölüyoruz" mesajına da yer veriliyor.

Musul halkının, DEAŞ üyelerinin Irak hükümeti tarafından ajan olarak kullanılacağı endişesine dikkat çekiliyor. Cockburn'e konuşan Musullu Selim Muhammed, serbest kalan IŞİD üyelerinin aileleriyle beraber lüks denebilecek apartman dairelerine yerleştirildiğini, bu arada yoksul ailelerin, kamplarda yaşadığını söylüyor.

Yazıya göre Musul'un Eski Şehir bölgesi DEAŞ'tan temizlenmiş olsa da, kentin batısında yer yer silah ve patlama sesleri duyulmaya devam ediyor.

Ancak yaşam yavaş yavaş eski haline dönmeye başlıyor. Cockburn, ekonominin düzelmesi için DEAŞ’ın kontrolü altında oldukları yıllarda maaşlarını alamayan memurlara ücretlerin teslim edildiğini kaydediyor:

"Eğitim, sağlık kurumları ile belediyelerde çalışanlara maaşlarının verilmesi, ekonomide hareketlenme sağladı. İnsanlar yeniden araba ve ev satın alıyorlar. Yine Erbil ve Kürt grupların kontrolündeki diğer bölgelerden gıda taşıyan kamyonlar kuyruklar oluşturuyor."