Ezgi ÇAPA / İstanbul, () - ZEYTİNBURNU Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı oturumunda CHP ile AK Parti'li üyeler arasında TÜRGEV tartışması yaşandı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'a TÜRGEV ile ortak hizmet projeleri yapılması konusunda protokol yapma yetkisi veren teklif mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

'ZEYTİNBURNU'NDAKİ TÜM ARSALAR TÜRGEV'E VERİLEBİLİR'

Oturumda söz alan Zeytinburnu Belediyesi CHP Grup Sözcüsü İlkay Biber, yetki devrinin niteliği ve kapsamının anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Belediye Meclisi'nde alınacak bu kararla, belediye sınırlarımız içerisinde bulunan ve mülkiyeti belediyemize ait tüm arsaların verilebileceği görülmektedir" diye konuştu.

Tahsis yapılacaksa ada ve parsel düzeyinde belirtilmesi gerektiğini vurgulayan Biber, “Ortak hizmet projeleri yapılacaksa, bunun amaç ve sınırlarının açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. Belediye Başkanı'nın genel mevzuattan kaynaklanan yetkileri dışında uygulama yapması yasal değildir" dedi. Biber, belediye meclisinin karar almadan belediye encümeninin uygulama yapamayacağını ve başkana bu konuda yetki verilmesinin hukuki olmadığını da öne sürdü.

HAYAT VAKFI'NA VERİLEN ARAZİ GERİ ALINDI

TÜRGEV ile protokol yapma yetkisinin verildiği oturumda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun üyesi olduğu Hayat Vakfı'na Zeytinburnu Belediyesi tarafından 2012 yılında tahsis edilen 10 bin metrekare arazinin iadesi de görüşüldü. Arazi tahsisinin CHP'li üyelerin itirazlarına rağmen kabul edildiğini hatırlatan CHP'li üye Hasan Hüseyin Üsküdar, "3,5 yıl sonra da olsa yanlıştan döndüğünüz için tebrik ediyorum" diye konuştu.

CHP'li üyeler, iade kararı için olumlu yönde oy kullandı. Hasan Hüseyin Üsküdar, arazinin Hayat Vakfı'ndan alınarak TÜRGEV'e verilmesi konusunda şüphelerinin olduğunu belirterek, “Niye bugün geri alınıyor?" diye sordu.

AK Parti'li Meclis Üyesi Gökhan Kasap, “O günün şartlarında o doğruydu, ancak taahhüt yerine gelmedi, biz de geri aldık" şeklinde açıklama yaptı. Yeniden söz almak isteyen CHP'li üyelere Meclis Başkanı Cemal Merdan söz vermeyince tartışma yaşandı. CHP'liler salonu terk etti.