Son dönemde girişimcilerin gözdesi  haline gelen solucan gübresi üretiminin daha profesyonelce yapılması için  standartlar getiriliyor.
Solucan gübresi üretiminin belirli standartlarda yapılması için  başlatılan çalışmalar kapsamında, Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile  gerçekleştirilen gübre üretiminde solucanın yediği mamadan, üretildiği mekana  kadar çeşitli düzenlemeler yapılacak.
Merkezi Kayseri'de bulunan ve Türkiye genelinde çok sayıda solucan  gübresi üreticisini bir çatı altında toplayan Vermikültür Derneği'nin başkanı  Ayşe Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek yönetim kurulu üyeleri ve  akademisyenlerle 10 Kasım'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında ziyaretlerde  bulunduklarını ve solucan gübresiyle ilgili hazırladıkları dosyayı sunduklarını söyledi.
Solucan gübresi üretiminin milli bir mesele olduğunu ifade eden  Coşkun, organik olan bu gübrenin toprağı iyileştirmesinin yanı sıra verimi de  artırdığını dile getirdi.
Coşkun, solucan gübresi üretiminin kulaktan dolma yöntemlerle  yapıldığına değinerek, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar üretim yapan herkes solucanı kimden aldıysa eğitimi de  onların doğrultusunda alıyor ve üretime başlıyordu. Bakanlığa, solucana verilen  mamanın hazırlanmasından, hangi solucanın kullanılacağı, kapalı veya açık tesisin  kalitesi, üretim yerinin hijyenik olması gibi standartlar oluşturulması için  öneride bulunduk, kabul edildi. Akademisyenlerden, Bakanlıktan, üretici ve  tüketicilerden oluşan bir kurul oluşturulacak. Solucan gübresi üretimine kalite  ve standart getirilmesi için gerekli çalışmaları yürütecekler. İnsanlar ne  yaptığını bilsin, tüketiciye kaliteli bir ürün sunulsun istiyoruz. Ayrıca  akademik bilgiler doğrultusunda gerekli eğitim alınarak üretim yapılmasını  sağlayacağız. Hem üretici hem de tüketici hayal kırıklığına uğramayacak."
Solucan gübresi üretiminin girişimciler tarafından "yıldızı parlayan"  bir üretim alanı olarak değerlendirildiğini belirten Coşkun, bu işin de  simsarları olduğunu anımsattı.

ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİNE DESTEK
Coşkun, Milli Tarım Projesi kapsamında organik gübre üretimine devlet  desteği verileceğini, bu teşviğe solucan gübresini de dahil edilmesinin sevincini  yaşadıklarını aktardı.
Günden güne solucan gübresi üreten işletme sayısının arttığına dikkati  çeken Coşkun, şunları kaydetti:
"Her gün aramıza yeni üreticiler katılıyor. Devletin organik gübreye  vereceği desteğe solucan gübresinin de dahil edilmesini sağladık. Zaten bu gübre  tamamen organik. Devletin verdiği destek sayesinde, başıboş, düzensiz şekilde  yapılan organik gübre üretimi daha disiplinli hale gelecek. Organik gübre  denilince büyükbaş hayvan gübresi, küçükbaş hayvan gübresi hatta yarasa gübresi  de bu kapsamda. Organik de olsa bu gübre de bilinçsiz kullanınca toprağa zarar  veriyor. Yabani otların çoğalmasına neden oluyor. Bu nedenle organik gübrenin  bilinçli şekilde tüketilmesi de sağlanmış olacak."