UNICEF'in yayımladığı son rapora göre, geçen yıl Suriye'de çocuklar  "eşi benzeri görülmememiş" şiddete ve ihlallere maruz kaldı.

Geçen yıl ölen, sakat kalan ve 7 yaşında savaşmaya zorlanan çocukların  sayısında "dramatik" bir artış yaşandığı belirtilen raporda, "Suriye'de en fazla  çocuk ölümü 2016 yılında yaşandı; geçen yıl en az 652 çocuk hayatını kaybetti."  denildi.

"Suriyeli çocukların durumu 'dibe vurdu"

Raporda, 255 çocuğunun okulda hayatını kaybettiği belirtilerek  aralarında 7 yaşında çocukların da bulunduğu 850'den fazla çocuğun savaşmaya,  intihar bombacısı olmaya, gardiyanlık ve cellatlık yapmaya zorlandığı kaydedildi. 

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü Juliette Touma, rapora ilişkin  yaptığı açıklamada, Suriye'deki çocuklarının durumunun dibe vurduğunu ve  çocukların uçurumun eşiğine sürüklendiğini söyledi.

"Çocuklar sessizce ölüyor"

Suriye'de hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik en az 338  saldırı düzenlendiği ifade edilen raporda bomba, kurşun ya da patlamalardan  kurtulan çocukların ise önlenebilir hastalıkları tedavi edilemediği için sessizce  hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Raporda, kuşatma altında yaşayan 280 bin, erişimin zor olduğu  bölgelerde ise 2,8 milyon çocuğun insani yardıma erişiminin olmadığı belirtildi.

2 milyon çocuk okulsuz

Rapora göre, okulların üçte birinin yıkıldığı, barınak ya da askeri  amaçlarla kullanıldığı Suriye'de 2 milyon çocuk okula gidemiyor.

Suriye'de iş savaşın başladığı 2011 yılından beri 6 milyon çocuk  insani yardımlarla yaşıyor, 2,3 milyondan fazla çocuk ise Türkiye, Lübnan, Ürdün,  Mısır ve Irak'ta mülteci konumunda.

Kaynak:Milliyet