Avrupa’daki yüksek irtifa sporcu kamplarının potansiyellerinin değerlendirilmesi ve güneş enerjisinden elektrik üreten firma yetkililerinin çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla KUDAKA Yönetim Kurulu üyeleri tarafından 04-07 Kasım 2013 tarihleri arasında Avusturya ve Almanya’ ya çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Ziyarete Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer ve Ajans uzmanları katıldı.

AVUSTURYA ZİYARETİ

Ajansımızın koordinasyonunda yerel paydaşlarla işbirliği halinde hazırlanan “İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Uygulaması” içerisinde yer alan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin yükseklik ve biyoklimatik konfor şartları nedeniyle başta futbol olmak üzere sporcu kampları açısından potansiyelinin değerlendirilmesi amacına hizmet edecek şekilde 04 - 06 Kasım 2013 tarihleri arasında Avusturya’da bulunan bazı sporcu kampı merkezlerinde incelemelerde bulunuldu.

Avusturya’nın önde gelen spor merkezlerinde gerçekleştirilen incelemeler, tesis yetkilileri ve uzmanlarla yapılan görüşmelerde elde edilen izlenimler şöyle;

SPORTSCHULE LİNDABRUNN SPOR TESİSLERİ

Türkiye’den giden süper lig futbol takımlarının da kamp yaptığı ve ağırlıklı futbol altyapısı ile dikkat çeken tesisin iç mekanında basketbol, voleybol, fitness merkezi, sauna, solaryum, masaj salonu, konferans salonu, derslikler ve soyunma odaları yer alıyor. Ayrıca antrenörler için Futbol Federasyonu’nun düzenlediği kursların yapıldığı merkezde, yurtiçi federasyonların eğitim kampları ve altyapıdan yetişen sporcuların hazırlık talepleri ile oluşan yüksek doluluk oranları dikkat çekiyor.

NATİONAL SPORTS AND RECREATİON CENTRE AT CASTLE SCHİELLEİTEN SPOR MERKEZİ

Yaklaşık 50 yıldır atletizm, futbol, jimnastik, voleybol, basketbol ve halter gibi spor branşlarında antrenman imkânı sunan tesiste; doğal ve suni çimle kaplı futbol sahaları, iç ve dış mekânda kullanılan tenis kortları ve antrenman alanları, açık hava plaj voleybolu ve duvar tırmanışı, fitness merkezi gibi ilave tesisler de bulunuyor. Altyapıdan yetişen sporculara ve profesyonellere aynı anda hitap eden merkezin çevre düzenlemesi, çim alanlarının bakımlılığı ve içinde bulunan tarihi şatoda konaklama imkânı ilgi çekici özellikleri arasında yer alıyor.

SPORTCENTER DONAUCİTY (VİYANA TUNA SPOR MERKEZİ)

135 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu bulunan merkez içerisinde iç ve dış mekânda tenis, futbol, voleybol, basketbol ve isteğe bağlı spor tiplerinde eğitim ve antrenman imkânı verilebiliyor. Viyana kent merkezinde bulunan ve doğrudan yerli sporculara hitap eden bu tesis dört mevsim yüksek doluluk oranlarına sahip olup üyelik sistemi ile çalışıyor.

UZMANLARLA YAPILAN GÖRÜŞMELER

ArenaCom GesmbH Genel Müdürü Thomas Speck (Yüksek Mühendis):

Dünyanın çeşitli yerlerinde futbol stadyumu yapan bu Alman firmasının yetkilisi ile yapılan görüşmede; tesislerin yapıldığı alanın ihtiyaçlarına göre sadece spor tesisi değil etrafıyla entegre olmuş hizmet merkezleri olarak tasarlanması gerekliliği vurgulandı. İnşa edildikleri alanlarda sadece spora dayalı değil kültürel, sanatsal ve ticari odaklar halinde spor tesislerinin tasarlanması gerekliliğinden bahsedildi.

Richter Rasen Gmbh Genel Müdürü Alexander Richter:

1906 yılından beri çim alan oluşturma konusunda çalışan Alman şirketin temsilcisi ile yapılan görüşmede; çim yüzeylerin ekstrem iklim şartlarında oluşturulması ile ilgili bilgi alınarak bölgeye uygun çim yüzey oluşturulması hakkında görüşler edinildi.

VOLKAN KAHRAMAN (BEŞİKTAŞ WİEN TEKNİK DİREKTÖRÜ):

Erzurumspor’da da bir dönem futbol oynamış olan Volkan Kahraman ile genel olarak Avusturya’da futbolcu kampları, çalışma prensipleri, Türkiye ve bölgeyle olan kıyaslamaları, bölgenin konuyla ilgili üstünlükleri, yapılması gerekenler ve işbirliği konuları görüşüldü.

ALMANYA ZİYARETİ

Avusturya’daki incelemelerin ardından 07 Kasım 2013 tarihinde Almanya’ya geçen Yönetim Kurulu üyeleri; güneş enerjisinden elektrik üreten bir firmanın solar panel üretim tesislerini gezdi. Güneş enerjisini kullanarak mekânların hem ısıtılmasına hem de soğutulmasına olanak sağlayan sistemler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Evlerin ve işyerlerinin çatılarında elektrik üreten solar panellerin yoğun bir şekilde gözlendiği ziyaret esnasında Güneş Tarlası uygulamaları ile ilgili incelemeler yapıldı. Ziyaretin son bölümünde ise, kendi elektriğini çatısındaki solar paneller vasıtasıyla üreten bir süpermarket ziyaret edildi.

Gerçekleştirilen ziyaretlerin, bölgede zengin potansiyeli olan yüksek irtifa sporcu kampları ve güneş enerjisi sitemlerinin değerlendirilmesinde önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.