ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Kabadüz ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası'na yapılan kayak tesisinde sona gelindi.

Proje Müdürü Kerem Timur, AA muhabirine, 2012'de ihaleye çıkılan Çambaşı Kayak Tesisi Projesi'nde ilk kazmanın 2013'te vurulduğunu söyledi. 

Çalışmada artık sona gelindiğini anlatan Timur, projenin yeşil alan, inşaat alanları ve mekanik tesisler olmak üzere 3 etaptan oluştuğunu dile getirdi.

Çambaşı Kayak Tesisi'ne iki teleferik hattı kurulduğunu belirten Timur, "Yaklaşık 2 bin kotuna çıkan 2 teleferiğimiz var. Bu teleferikle birlikte sistem işlemeye başlayacak. Burası, dünyada hem inşaatı hem de mekanik tesisi aynı anda yapılan tek tesis. Tesiste sağlık merkezi, bilet satışı ve kayak malzemeleri satış noktaları, alt ve üst istasyonda yeme içme tesisleri, konuk evi ve teknik altyapı binası da bulunacak" dedi.

Tesisin 650 dönümde kurulduğunu ifade eden Timur, "Teleferik hatları, birisi bin 100, diğeri bin 200 metre olarak hizmet vermeye hazır. Sistemin tamamı, yüzde 95 oranında fiili olarak hazır hale getirildi" diye konuştu.

Timur, tesisin çevre düzenlemesine geçildiğini, bu işin yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.

- "Denize en yakın kayak tesislerden biri"

Çambaşı'nın, hem deniz hem de havalimanına en yakın kayak tesislerinden biri olacağına dikkati çeken Timur, "Buranın özelliği, denize mesafesinin 57 kilometre olmasıdır. Yol mesafesinin de 33-40 dakika olması Ordu için avantaj" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki iki yıllık izlenimlerine göre, yaylada karın kesintisiz 4 ay kaldığına işaret eden Timur, şunları kaydetti:

"Buraya kar makineleri, ezme makineleri ve diğer sistemlerle ilgili cihazların getirilmesiyle, kardan biraz daha ekonomik olarak faydalanılabileceğini tahmin ediyoruz. Bu sürenin 5 aya da çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Burası kesinlikle karsız kalmıyor. 2 bin rakımlı olduğu için yaylaya aralık ayından itibaren ciddi kar yağmaya başlar. Nisana kadar kimi zaman kar yağışı devam eder."

Timur, 30 milyon lira bedelli projenin, Ordu ve Türkiye'nin önemli yatırımlarından biri olduğunu sözlerine ekledi.