İç ve dış piyasada Fed’ in izlediği faiz politikası, ülkemizde yaşanan genel seçimler, Çin ekonomisinin yeterli büyümeyi sağlayamaması, düşen petrol fiyatları derken oldukça zorlu bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Bakıldığında TL varlıkları açısından Kasım ayı genel seçimleri öncesi birçok senaryo çizilmiş ve bu senaryoların içerisinde “iyi, kötü ve felaket” senaryoları üzerinden tahminler yapılmıştı. Gördüğümüz kadarıyla ne çok korkulan oldu, ne de TL varlıkları açısından tam anlamıyla istikrar sağlandı.

2016 senesi içinde TL varlıkları için en iyi senaryo; Türkiye ile Rusya arasında devam eden siyasi krizin taraflar arasında çözüme kavuşması ve bu yönde adımlar atılması olabilir. Bu pozitif bir gelişme olarak sayılacaktır. Yıl içerisinde Türkiye - AB ilişkilerinin uzun bir aradan sonra yeniden satır arasından çıkarılarak gündeme yerleşmesi önemli bir gelişme olarak karşımıza çıktı. 2016 yılı içinde AB ile bazı fasılların açılıp olumlu olarak sonlanması durumunda, iç tarafta siyasi istikrarın sağlandığı yönünde çok daha güçlü sinyaller verecektir. Siyasi kanatta yaşanan bu pozitif havayla 2,80 seviyelerine kadar gerileyen bir kurun bizleri beklediğini söyleyebilirim. Hatırlayacağımız üzere 2015 senesi içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’ nın faiz duruşu zaman zaman eleştiri almış ve bankanın üzerinden yapılan bağımsızlık tartışmaları, TL varlıklarını zayıflatmıştı. Kurun önümüzdeki yıl 2,80 seviyelerine kadar gerilemesi durumunda, Merkez Bankası’na yönelik “faiz indir” baskıları artış gösterebilir. Buna bağlı olarak da kurda yaşanan geri çekilme sonlanabilir ve yeniden psikolojik eşik olan 3,00 seviyelerine doğru yükseliş hareketi görebiliriz.

Dolarda şu ana kadar yaşanan değer kazanımının özel sektörün borcunu 180 milyar doların üzerine taşıdığını görüyoruz. Kurun gelecek yıl yeniden 2,80 seviyelerine gerilemesi borcu olan şirketlerin dolar yükümlülüklerini azaltmasına katkı sağlayabilir. Özel sektörden böyle bir hamlenin gelmesi durumunda, dolarda yaşanacak olası gevşemeler sınırlı kalması beklenebilir.

FED endişesi devam eder

2016’da ABD ekonomisinin toparlanma eğilimi ve Fed’ in faiz hamlelerine devam etmesi beklentisinin yanında, iç tarafta negatif haber akışının süregelmesi ile birlikte döviz kurunda üst tarafta yıl içerisinde 3,20 -3,25 seviyeleri test edilebilir. Kurun geldiği bu seviyeler özel sektöre darbe vurabilir ve borç yükünün daha da artması sonucu işsizlik oranlarının da dahil olduğu makroekonomik yapının bozulması, Merkez’i faiz silahını kullanarak kura müdahale etmesi beklenebilir. Bankanın uyguladığı faiz politikalarıyla kurda gelinen 3.10-3.15 seviyelerinde dengelenme söz konusu olabilir ancak döviz kurundaki bu seviyeler bile özel sektörün maliyetlerinin azaltılmasına çare olmayacağını söylemek yanlış olmaz.

2016 senesi içinde Fed politikalarına bağlı olarak doların güçlenmeye devam edecek olması, yurt içi ve yurt dışı tarafta yaşanacak olası gelişmelerin kuru yıl içerisinde ortalama 3,15 -3,18 bandına taşıyacağını düşünüyorum.

VATAN