Nedim KOVAN/ ORDU, () - ORDU'da omurilik felci nedeniyle 16 yıldır tekerlekli sandalyeye bağımlı olan 48 yaşındaki Hikmet Yaşar, eşi 47 yaşındaki Feyziye Yaşar'ın guatr ameliyatı sonrası bitkisel hayata girerek makineye bağlı yaşadığını söyledi. Hikmet Yaşar, avukatı aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'na 1.5 milyon liralık tazminat davası açtıklarını; doktor ve görevliler hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
Ordu'nun Altınordu İlçesi'ne bağlı Cumhuriyet Mahallesinde yaşayan 33 yıldır evli olan, 7 çocuk babası Hikmet Yaşar, 16 yıl önce iş yerinde silahlı saldırı sonucu omurilik felci geçirerek tekerlekli sandalyede yaşamaya başladı. Hikmet Yaşar'ın 33 yıllık eşi Feyziye Yaşar, geçen yılın Mayıs ayında Ordu Devlet Hastanesi'nde guatr ameliyatı oldu. İddiaya göre ameliyat sonrası kanama geçirince bir daha iyileşemedi.
İkinci ameliyatla da iyileşemeyerek bitkisel hayata giren Feyziye Yaşar ardından ambulans uçakla İstanbul'a özel hastaneye sevk edildi. Burada da bir operasyonla gırtlağı delinerek nefes alması, ağızdan yemek alamadığından beslenmesi için de endoskopi ile mideye tüp takıldı. İstanbul'da 3 ay kaldıktan sonra Ordu Devlet Hastanesi'ne tekrar sevk edilen Feyziye Yaşar, buradaki tedavisinden kısa süre sonra taburcu edildi. Evin bir odasında yatağa bağımlı halde cihazlarla yaşam savaşı veren, hafızasını kaybettiği için hiç tepki dahi vermeyen Feyziye Yaşar'ı çocukları ve eşi bakıyor.
'DOKTOR VE HEMŞİRE AMELİYAT SONRASINDA İLGİLENMEDİ' İDDİASI
Evde eşinin yattığı odaya yerleştirdiği kamerayla başka odada oturduğu yerde ekrandan seyrederek takip eden Hikmet Yaşar, aile olarak çok zor durumda olduklarını söyledi. Ameliyat sonrası bitkisel hayata giren eşinin durumundan sorumlu tuttuğu Ordu Devlet Hastanesi yöneticilerine de tepki gösteren Hikmet Yaşar, avukatı aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'na 1.5 milyon TL maddi, manevi tazminat davası açtıklarını belirtti. Eşinin hastaneye yürüyerek girdiğini, komada çıktığını iddia eden Hikmet Yaşar şöyle konuştu:
"Kendim iş yerimde silahlı saldırıya uğradım omurilik felci oldum. Tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşıyorum. Eşim geçen yıl, guatr ameliyatı oldu. Ameliyattan çıkınca kanama geçirmiş. Eşim narkoz etkisinden çıkamadı. Doktor ve hemşireler yeterli ilgiyi göstermedi. Ameliyat başarısız olunca İstanbul'dan özel hastaneyle görüştüm, ambulans uçakla hastaneye götürdük. 3 ay İstanbul'da tedavi gördü. Orada gırtlağı delinerek nefes alması sağlandı, ağızdan yemek alamadığından beslenmesi de endoskopi ile mideye bir tüp takılarak sağlandı."
KAMERALI EKRANDAN TAKİP EDİYORUM
İstanbul'da tedaviden sonra tekrar Ordu Devlet Hastanesi'ne getirilen eşinin 5 ay sonra taburcu olduğunu, eve fizyoterapist gönderme sözü veren hastane yöneticilerinin bu sözün yerine getirmeyince Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan yardım istediğini de belirten Hikmet Yaşar, "Eve fizyoterapist göndereceğiz dediler kaslarının zayıflamaması, kemik erimesi olmaması için ama göndermediler. 7 Haziran seçimleri esnasında Ordu'ya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a durumu söyledim bunun üzerine fizyoterapist gönderdiler. 15 gün geldi gitti, sonra gelen olmadı. Çocuklarımla psikolojim bozuldu. Oturduğum yerden kameralı ekrandan kendim takip ediyorum. Avukatım aracılığıyla hukuki süreci başlattım. Şu anda eşimin dünya ile işi yok, kimseyi tanımıyor. Gırtlağı açılarak nefesi oradan alıyor, yemesini beslenmesini mideden makine yardımıyla yapıyoruz" dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NA 1.5 MİLYON TL DAVA, SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
Ailenin avukatı Rıdvan Yalçın, Hikmet Yaşar, çocukları, babası ve annesinden oluşan 9 kişinin Ordu İdare Mahkemesi'nde Sağlık Bakanlığı hakkında 1.5 milyon TL maddi, manevi tazminat davası açtıklarını; Feyziye Yaşar'ın ameliyatını gerçekleştiren ve görevli hemşire ile sağlık personeli hakkında ayrıca 'Bilinçli taksirle nitelikli yaralanmaya sebebiyet, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal' iddiasıyla Ordu Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi.
Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu ise Ordu Valiliği'nin iddialarla ilgili soruşturması olduğunu, konunun ayrıca yargıya intikal ettiğini, soruşturma devam ettiği için herhangi bir açıklama yapamayacaklarını ifade etti.

FOTOĞRAFLI