Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’da konuşan Orman ve Su İşleri Bakını Veysel Eroğlu, "Yaylalarda maalesef bir denetim eksikliği var. Vatandaş gidiyor işgal ediyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanımızın tespiti gerçekten çok doğru. Artık yaylaların sıkı denetime alınması lazım. Bu noktada bir mevzuat düzenlemesi mutlaka gerekir, kontrol gerekir. Yaylaların korunması gerektiği kanaatindeyim. Yaylaları işgal ettiremeyiz. Bu konuda ben de serzenişte bulunuyorum” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu çeşitli ziyaret ve toplu temel atma törenine katılmak üzere Samsun’a geldi. Bakan Eroğlu, ilk olarak Samsun Valisi Osman Kaymak’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrasında Valilik toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya geldi. Burada Samsun’a bakanlığının yaptığı yatırımlar ve yapımı devam eden projelerle ile bilgi verdi. Bir basın mensubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’de yaptığı yaylalarla ilgili açıklamasıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Eroğlu, “Yaylalar bakanlığımıza ait değil. Bunlar genellikle mera. Bakanlığımız sadece ormanlardan sorumlu. Ormanları da koruyoruz. Şu ana kadar oradaki ormanlarla ilgili bilgi vereyim, ormanları şu anda hiç kimse işgal edemiyor. Çünkü biz ormanların tapusunu aldık. Sınırları belli. Uydudan kontrol ediyoruz. Bir kere bunu özellikle söyleyeyim. Yayla ile ormanı karıştırmayalım. Ama yaylalarda maalesef burada bir denetim eksikliği var. Cumhurbaşkanımız gayet doğru söylemiş. Vatandaş gidiyor işgal ediyor. Son derece yakışmayanı yapıyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanımızın bu tespiti gerçekten çok doğru. Artık yaylaların sıkı denetime alınması lazım. Bu noktada bir mevzuat düzenlemesi mutlaka gerekir, kontrol gerekir. Yani bize de bir vazife düşerse çünkü bizim bakanlığın her yerde ekibi olan bir bakanlıktır. Ama yaylalara biz müdahale edemiyoruz. Biz arazide en çok olan bir bakanlığız. Yaylaların korunması gerektiği kanaatindeyim. Tabii buralarda kaçak yapılardan sorumlu olan gerek belediyeler gerekse ilin mülki amirleri kaymakamlar bunları kontrol etmesi gerekir diye düşünüyorum ben. Yaylaları işgal ettiremeyiz. Bu konuda ben de serzenişte bulunuyorum” dedi.

'YEŞİL YOL' AÇIKLAMASI

Karadeniz'de yaylaları birleştiren Yeşil Yol projesine de değinen Bakan Veysel Eroğlu, "Bakın çok enteresan anlatayım. Mevcut yolu genişletiyoruz. Üstelik orada hiçbir orman yok. 13 metreküp 50 civarında ağaç kesmişler. Birileri kıyamet koparıyor ‘Burası yapılmasın.’ Baktığım zaman gazetelerde boy boy falanca teyze diye reklam çıkıyor. ‘Bunu araştırın’ dediğim zaman. O teyze bir kendisine kaçak ev yapmış, bir tane oğluna, bir tane kızına yapmış. Tam bir inşaat halindeyken yakalamışız. Ondan sonra bas bas bağırıyor. Gazetelerde boy gösteriyor. ‘Yeşil yol yapılmasın.’ Yeşil yol yapılınca denetimlerde artacak. Yeşil yol dediğimiz hiçbir ağaç olmayan yerden geçiyor. Biz talimat verdik yeşil yol olsun diye boydan boya aşağı yukarı 6.5 metre genişliğinde olan bu yola etrafına yemyeşil ağaçlandırma yapacağız. Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde Ayder var. Sayın Cumhurbaşkanımız haber aldığıma göre oraya da gitmiş veya örnek olarak konuşmasını da dinledim. Bu yayla muhteşem bir yayla. Şimdi TOKİ, valilik, Doğa Koruma ve Milli Parklar bir çalışma yaparak orada, oranını mimarisine uygun bir şekilde bir dönüşüm yapacaklar. Derme çatma olamaz. Dönüşüm projesi yapılmaya başlandı hatta. Çevre şehircilik Bakanlığı, Orman Su İşleri Bakanlığı, valilik güzel bir çalışma yaptı. Bunu örnek hazırlamamız lazım. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız gerçekten isabet buyurdu. Orada ciddi bir kontrol yapılması gerekir. Yaylalardan sorumlu değiliz ama bize de bir vazife verilirse biz de bunun gereğini yaparız. Ben bu tür şeylerde yük alan bir kişiyim. ”

Bakan Eroğlu, ziyaret sonrasında Valilik bahçesinde çam fidanı dikti.