BURSA, () - BURSA’da kömürle çalışacağı için tepkilere neden olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) kurulacak termik santrale Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi. Raporu değerlendiren DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Kahraman, projenin gerçekleşmesi ile hava kalitesinin daha da artacağını ileri sürerken, DOSAB Müdürü Serhat Şengül ise "Projemiz ile havanın 3 – 5 derece ısınacağı iddia ediliyor. Uludağ’a kar yağmayacağı söyleniyor. Bunlar hayal ürünü" dedi.
Sanayi Bölgesi’nin Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Kahraman, geçen perşembe günü bu kararın verildiğini hatırlattı. Üretim ile ilgili birçok senaryoyu bilimsel çerçevede ele aldıklarını söyleyen Kahraman,"“Yerli kaynak kömür kullanan, verimli ve çevreci bir yaklaşımla DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi’ni yaptık. Projede önceliğimiz daima çevre ve insan sağlığı oldu" dedi.
Projelerinin buhar öncelikli olacağını söyleyen Kahraman, dışa bağımlı olunan enerjide yerli kaynakların oluşacağını savundu. Proje ile 100 milyon dolara yakın bir doğalgaz bedelinin ödenmeyeceğini ifade eden Kahraman, dışa bağımlılığın azalacağını ve rekabetçi fiyatlarla enerji temin edeceklerini ileri sürdü.
“ÇED ÇEVRE KORUMA ARACIDIR”
Çevreyi kirleten değil, temizleyen, rehabilite eden bir proje yapacaklarını iddia eden Kahraman, son teknolojinin kullanılacağını söyledi. ÇED süreci ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kahraman, şunları söyledi:
“Hiçbir teknolojik yatırımdan kaçınılmamış, çevre ve insan sağlığı için en yüksek oranda hassasiyet gösterilmiştir. Bu projeyi eleştirenler maalesef karşımıza bugüne kadar hiçbir bilimsel ve teknik veri ile çıkmadılar, siyaset yaptılar. Bilimsel gerçekleri çarptırdılar, kamuoyunu yanılttılar. Kamuoyuna örnek olarak kirlilik yaratan eski ve ÇED Raporu’na tabi olmayan tesisleri anlattılar" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI