MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, sahillere izmarit atılmasını önlemek ve temiz plajlarda güneşlenmek amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı.
Datça Turizm ve Çevre Derneği'nin (DAÇEV) öncülüğünde, Hava Radar Mevzi Komutanlığı, Datça Belediyesi ve Tüketiciler Derneği'nin desteğinde başlatılan projenin, Muğla'da denize kıyısı olan Marmaris, Bodrum, Köyceğiz, Dalaman gibi ilçeleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Datça Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda düzenlenen toplantıda, kampanya çerçevesinde nelerin yapılabileceği görüşüldü. Toplantıya, Datça Hava Radar Mevzi Komutanı Albay Erdal Maviş, CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin, DAÇEV Başkanı Zehra Kahraman, Tüketiciler Derneği Başkanı Orhan Keskinsoy ve basın mensupları katıldı.
SAHİLE KIYISI OLAN İLÇELERDE AYNI ANDA BAŞLATILACAK
DAÇEV Başkanı Kahraman toplantıda yaptığı konuşmada, turizmin yoğun olduğu sahil şeritlerinde, çok küçük ve önemsizmiş gibi görülmesine karşın, plajlara gelişi güzel atılan izmaritlerin çevre kirliliğine yol açtığını söyledi. Bu konuya dikkat çekerek, bir eylem planı oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Kahraman, "Sahil şeritlerimizin sigara izmaritlerinden arındırılmasını istiyoruz. Bu çalışmayı Muğla'nın denize kıyısı olan ilçelerle aynı anda eş zamanlı olarak başlatmayı planlıyoruz. DAÇEV, olarak Marmaris, Bodrum, Köyceğiz gibi kıyı ilçelerindeki çevre dernekleri ile iletişime geçerek, belirlenecek bir günde sahillerde sembolik olarak izmarit toplama kampanyası yapacağız" dedi.
SLOGAN YARIŞMASI DÜZENLENDİ
Sigara izmaritlerinin yerlere değil, bu amaçla yapılacak olan özel çöp kutularına atılmasını sağlayarak, sahillerin kirlenmesinin önüne geçilebileceğini belirten Kahraman, "İzmarit toplama kampanyasını periyodik olarak yılın belli bir günü tekrarlamayı arzuluyoruz. Aynı zamanda, konuyla ilgili bir slogan yarışması düzenledik. İzmaritsiz bir çevre için hazırlanan sloganlar arasında, beğenilenlerden afiş yapılarak, şehrin değişik noktalarına asılacak. Bu kampanyaya, kamu kurum ve kuruluşlar ile diğer sivil toplum örgütlerinin "[email protected]" adresinden başvurada bulunarak, katılmasını bekliyoruz. İnsanların çevreyi bir daha kirletmemeleri konusunda uyarmak adına, toplanacak izmaritleri, şehrin ve plajların görünen noktalarında sergileyeceğiz" diye konuştu.
ÖNCE UYARI SONRA CEZA UYGULANACAK
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise, çok küçük gibi görülmesine karşın, sigara izmaritlerinin sıkıntıya yol açtığını vurguladı. Uçar, "Belediye olarak bu kampanyaya katılma konusunda kendimizi zorunlu hissediyorum. Sigara izmaritleri gerçekten büyük bir sorun. Çöp toplamak gibi değil. Sahillerdeki poşetler, bir iki görevli ile kısa sürede toplanabiliyor. Ancak, plajlarda kumlar arasına atılan binlerce izmariti toplamak belediye çalışanları tarafından yapılayamayacak kadar zor bir iş. Zaman ve sabır gerektiriyor. Bu nedenle atılmasının önüne geçilmesi gerekir. Bu amaçla, öncelikle bu tür kampanyalarla halkımızı bilgilendirip, uyarılarda bulunacağız. İzmaritlerin sahillere atılmamasını isteyeceğiz. Bir süre sonra yere izmarit atanlara Kabahatler Kanunu kapsamında, ceza uygulaması başlatacağız. Öncelikle insanları duyarlı hale getirmek gerekiyor. Umuyor ve inanıyorum ki, Datçalılar bu uyarılarımızı dikkate alacaklar ve çok kısa sürede tertemiz plajlara kavuşacağız" dedi.
İzmaritsiz sahil için başlatılan projenin isminin Muğla'nın diğer ilçe belediyeleri ve çevre dernekleri ile görüşelerek belirlenmesi kararlaştırıldı.

FOTOĞRAF