54 ülkeden 21 bin 473 öğrencinin yarıştığı 6. Uluslararası Arapça Yarışmaları Batman Merkez Mehmet Şimşek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin büyük başarısına sahne oldu.
Kayseri Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi’nde başlayan ve 3 gün süren 6. Uluslararası Arapça Yarışmaları finalleri sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ve Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği’nin (KİMDER) desteklediği yarışmalarda bu yıl 54 ülkeden 21 bin 473 yarıştı.
Heyecanın bir an bile eksilmediği yarışmaların sonunda düzenlenen ödül törenine Kayseri Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, MEB Din İşleri Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Müftü Vekili Galip Koçer, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İmam Hatip Ortaokulları şiir kategorisinde Muş Merkez Farabi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Şeyma Orak, Metin Canlandırma kategorisinde Kocaeli İzmit Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Ravza Demiröz, Çocuk Şarkıları kategorisinde Bursa Gemlik İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri birinci oldu.
İmam Hatip Liseleri Bilgi Yarışmaları Konya Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri birinci olurken, Şiirde Çorum Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Furkan Mazman, Metin Canlandırmada Batman Merkez Mehmet Şimşek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Hamza Yıldız, Hamza Işık, Hüseyin Ergin, Hüseyin Çiftçi’den oluşan ekip birinci oldu.
Yarışmaların Uluslararası alanında da büyük çekişme yaşandı. Şiirde Uluslararası Fatih Sultan Mehmet A.İ.H.L eğitim gören Ürdünlü öğrenciler Qusai Amjad Tawfeeq Gazawy birinci olurken, Metin Canlandırmada Batman Merkez Mehmet Şimşek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Hamza Yıldız, Hamza Işık, Hüseyin Ergin, Hüseyin Çiftçi’den oluşan Türkiye ekibi birinci oldu.
Hat ve kaligrafi yarışmalarında Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir A.İ.H.L öğrencisi Esma Ceylan’ın yaptığı çalışmanın birinci olduğu yarışmaların ödül töreninde konuşan MEB Din İşleri Genel Müdürü Nazif Yılmaz, "Türkiye’de imam hatip liselerinde ve artık imam hatip ortaokullarında 6’ıncısı gerçekleşerek bir dönüm noktası olmuştur. Gerçekten şimdiye kadar bu yarışmalara katılan öyle öğrencilerimiz olmuştur ki, o Arapçaya bir defa dokunmuştur ama Arapça ona hayatını değiştirecek kadar dokunmuştur" ifadelerini kullandı.
Yarışmalar Tertip Heyeti Adına konuşan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, hem çok önemli bir organizasyonu yapmanın gururunu taşıdıklarını hem de bu yarışmaların yeterince ilgi görmemesi yüzünden hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek sitem etti. Arapça’nın ümmetin dili olduğunu hatırlatan Ağırakça, ’Bu dil sadece Arap olanların dili değildir. Arapça peygamberimizin annesinin ve eşlerinin dilidir. Biz de ümmet olduğumuz için bu dil bizim anadilimizdir. Bu dilin yaygınlaşması ve ön planda olması için imam hatip liselerine çok iş düşüyor. Ama ne yazık ki ihmal ediliyor. Bu yarışmalara ve İmam Hatip Liselerine gösterilen ilgisizlik bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yarışmaya katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.